Σύσκεψη στην ΑΑΔΕ για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS

Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει σήμερα ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής με τους εκπροσώπους των παρόχων των φορολογικών μηχανισμών, των POS και των εταιρειών υποστήριξης λογισμικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση θα εξεταστεί η εικόνα της αγοράς σχετικά με την αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για τη σύνδεση των ΦΗΜ με τα POS.

Σύμφωνα με το σχέδιο που είχαν ανακοινώσει στο τέλος Μαρτίου 2023 το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, η αναβάθμιση των 400.000 ταμειακών μηχανών θα έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου 2023 για τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο μέχρι 100.000 ευρώ και μέχρι το τέλος Ιουλίου 2023 για τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 100.000 ευρώ.

Στη σημερινή συνάντηση θα αποφασιστεί εάν θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα ή θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των συστημάτων και η διασύνδεση με τα POS η οποία αναμένεται να περιορίσει τα κόλπα με τη μη έκδοση αποδείξεων.

Με τη διασύνδεση ταμειακών – POS η πληρωμή με κάρτα θα πραγματοποιείται μόνο όταν η απόδειξη εκδοθεί από την ταμειακή, ενώ το POS δεν μπορεί να δεχθεί «ελεύθερες συναλλαγές», δηλαδή συναλλαγές εκτός του ΦΗΜ.

Οι φορολογικοί έλεγχοι έχουν δείξει ότι η πληρωμή με κάρτα δεν συνοδεύεται από απόδειξη, ορισμένες επιχειρήσεις δικαιολογούν τον τζίρο των καρτών με αποδείξεις άλλων συναλλαγών και ορισμένες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν POS που εκκαθαρίζονται εκτός Ελλάδος.

www.newsbomb.gr