Ταυτότητα: Πότε και γιατί την αντικαθιστούμε

Η αντικατάσταση του Αστυνομικού Δελτίου Ταυτότητας γίνεται κάτω υπό συγκεκριμένες περιπτώσεις τις οποίες πολλοί από εμάς μπορεί να μην γνωρίζουμε ή και να αγνοούμε.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ βάσει της νομοθεσίας κάθε Έλληνας πολίτης υποχρεούται να προχωρήσει σε αντικατάσταση της αστυνομικής του ταυτότητας αν ισχύει κάτι από τα παρακάτω:

  • Έχει αλλάξει οποιοδήποτε αναγραφόμενο στοιχείο
  • Δεν αναγράφονται η ιθαγένεια ή τα στοιχεία με λατινικούς χαρακτήρες
  • Έχει υποστεί φθορές
  • Πέρασαν 15 χρόνια από την έκδοσή της

Υπενθυμίζεται πως ο νόμος επιβάλλει σε όλους τους πολίτες να έχουν μαζί τους την ταυτότητά τους ωστόσο πρόσφατα δόθηκε η δυνατότητα μέσω του Gov.gr Wallet να έχουμε ηλεκτρονική πρόσβαση στο έγγραφο από το κινητό μας.

Πώς γίνεται η αντικατάσταση

Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να απευθυνθεί στην Αρχή έκδοσης (Υποδιεύθυνση Ασφαλείας, Τμήμα Ασφαλείας ή Αστυνομικό Τμήμα) του τόπου κατοικίας ή προσωρινής διαμονής του στην Ελλάδα.

Η κατάθεση της αίτησης γίνεται από τον αιτούντα (δια ζώσης ή ταχυδρομικά).

Τι θα χρειαστείτε

— Το προς αντικατάσταση δελτίο ταυτότητας.

— Δύο (2) ασπρόμαυρες φωτογραφίες πρόσφατης έκδοσης.

–Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση των στοιχείων του αιτούντος από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εθνικού Δημοτολογίου (ΟΠΣΕΔ) του Υπουργείου Εσωτερικών.

— Ταξιδιωτικό ή άλλο έγγραφο ημεδαπής ή αλλοδαπής Αρχής, από το οποίο να προκύπτει προηγούμενη εγγραφή των στοιχείων του αιτούντος (επώνυμο, όνομα και όνομα πατρός), με λατινικούς χαρακτήρες, εφόσον επιθυμεί αναγραφή των ανωτέρω στοιχείων, διαφορετική του προτύπου ΕΛ.Ο.Τ. 743.

– Υπεύθυνη Δήλωση με την οποία ο αιτών δηλώνει ότι επιθυμεί αναγραφή των ονοματεπωνυμικών του στοιχείων με λατινικούς χαρακτήρες, κατά παρέκλιση του προτύπου ΕΛ.Ο.Τ. 743.

— Βεβαίωση νοσηλευτικού ιδρύματος ή υγειονομικού εργαστηρίου, στην οποία αναγράφεται η ομάδα αίματος και το RHESUS (προαιρετικό).

www.aftodioikisi.gr