Το αδιαχώρητο στη συγκέντρωση του κ. Γιώργου Αμανατίδη

Σε μια κατάμεστη αίθουσα με πλήθος κόσμου που εντυπωσίασε ακόμα και τον κ.Βορίδη έκανε τον απολογισμό των δράσεων του ο βουλευτής της ΝΔ  της ΠΕ Κοζάνης Γιώργος Αμανατίδης το βράδυ του Σαββάτου  σε κέντρο της πόλης.
Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης
Ο κ. Βορίδης στην ομιλία του υπογράμμισε ότι αυτές οι εκλογές είναι κρίσιμες και μάλιστα έχουν ιδιαίτερη σημασία οι πρώτες εκλογές.
Στις εκλογές αυτές τόνισε ο κ. Βορίδης θα αναμετρηθούν δύο κόσμοι, ο κόσμος της αριστεράς και ο κόσμος της Δεξιάς.
Ο κ. Αμανατίδης  αναφέρθηκε στους τομείς των δράσεων του και υπογράμμισε τους στόχους που επιτεύχθηκαν με την παρέμβαση του αλλά και τις προτεραιότητες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Αμανατίδης ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους λέγοντας:
“Ήταν μεγάλη τιμή για μένα, για τη Νέα Δημοκρατία και για τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη”
Ευχαριστήριο για την εκδήλωση
Νιώθω συγκινημένος με τη στήριξη και την αγάπη σας, που είναι η κινητήρια δύναμη για να συνεχίσω να κάνω το καλύτερο για τη χώρα, τον τόπο και τον καθένα σας ξεχωριστά.
Ζητώ συγγνώμη από τους εκατοντάδες συμπολίτες μου που τελικά δεν κατάφεραν να εισέλθουν στην αίθουσα της εκδήλωσης λόγω της πέρα από κάθε προσδοκία προσέλευσης.
Μαζί θα πορευτούμε, θα συνεχίσουμε και θα οραματιστούμε το καλύτερο για το Νομό Κοζάνης και για τη χώρα.
Με δύναμη και αυτοπεποίθηση για μία νέα μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας.
Συνεχίζουμε με τη Νέα Δημοκρατία.
Συνεχίζουμε με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Συνεχίζουμε μαζί.
2. Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα
2.1. Συμμετοχή σε Επιτροπές της Βουλής
1. Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.
2. Ειδική Διαρκής Επιτροπή του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του και ελέγχου της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους.
3. Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας καιΤεχνολογίας.
2.2. Συμμετοχή σε Κοινοβουλευτικές Ομάδες Φιλίας της Βουλής των Ελλήνων με τα Κοινοβούλια των χωρών της αλλοδαπής
ι. Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Πρόεδρος
2. Αίγυπτος, Μέλος
3. Αυστρία, Μέλος
4. Βουλγαρία, Μέλος
5. Ελβετία, Μέλος
2.3. Δραστηριότητα στη Βουλή
α. Ομιλίες στην Ολομέλεια: 54
β. Εισηγήσεις σε νομοσχέδια: 4
γ. Εισήγηση σε Διεθνή Σύμβαση: ι
δ. Ομιλίες στις Επιτροπές: 50
ε. Ασκηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου:
Ερωτήσεις: 8
Επίκαιρες Ερωτήσεις: ι
Αναφορές: 3
Το έγο και οι δραστηριότητές του
προς όφελος του Ν. Κοζάνης
Νομοθετικές Πρωτοβουλίες και ρυθμίσεις προς όφελος του Νομού Κοζάνης
1,Κάθετος οδικός άξονας Φλώρινα – Πτολεμαΐδα—Απελευθέρωση των διαδικασιών και έναρξη σύνταξης
των τεχνικών μελετών του οδικού άξονα, Τμήμα Φλώρινα – Πτολεμαΐδα, από την Εγνατία Οδό Α.Ε.
2,Σχολή Πυροσβεστών στην Πτολεμαΐδα —
Η Πτολεμαΐδα έδρα (πλέον) της Σχολής Πυροσβεστών.
– Ο Κύκλος Σπουδών στην Πτολεμαΐδα από 3 εξάμηνα γίνεται 5 εξάμηνα.
– Αποφοίτηση των φοιτητών από τη Σχολή Πυροσβεστών στην Πτολεμαΐδα.
– Πρόβλεψη για τη σύνταξη και έγκριση του οργανογράμματος της Σχολής εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος
3,Δασικοί Συνεταιρισμοί Εργασίας Α.Σ.Ε.)—Ενισχυμένη συμμετοχή κατά 2/3 των δημοτών ή των κατοίκων του οικείου Δήμου στους Δασικούς Συνεταιρισμούς Εργασίας (ΔΑ.Σ.Ε.)
4.Αξιοποίηση εκτάσεων που διέπονται από τις προστατευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας καθώς και υφιστάμενων εγκαταστάσzεων και συνοδών έργων που λειτούργησαν στο παρελθόν νόμιμα, για παραγωγική χρήση.—Αξιοποίηση υφιστάμενων εγκαταστάσεων για υλοποίηση επένδυσης άντλησης και εμφιάλωσης νερού (αξιοποίηση φυσικών πόρων).
5.Υπαγωγή Τοπικών Κοινοτήτων Δήμων Βοΐου και Γρεβενών στο καθεστώς των περιοχών που πλήττονται από Ειδικά Μειονεκτήματα.—Καταβολή αυξημένων ενισχύσεων στους αγρότες των οικισμών που εντάχθηκαν στις περιοχές με Ειδικά Μειονεκτήματα.
– Αξιοποίηση ειδικών καθεστώτων ενίσχυσης της συνοχής τους (14 Κοινότητες και 5 οικισμοί. Δ. Βόίου: Αλιάκμωνας, Λουκόμι, Μολόχα, Νεάπολη, Πεπονιά, Περιστέρα, Αηδονοχώρι, Αξιόκαστρο, Ανθοχώρι, Πολύλακκος, Πυλωρί, Ροδοχώρι, Τραπεζίτσα, Χειμερινό, Καλλιστράτι, Κλήμα, Παρόχθιο, Μελιδόνι, Πανάρετη και 5 Κοινότητες Δ. Γρεβενών: Αγ. Γεώργιος, Αηδόνια, Ελεύθερο, Κιβωτός, Κληματάκι).
6.Έγκαιρη διάθεση καυσοξύλων στους κατοίκους των παραδασόβιων οικισμών για τα έτη 2020, 2021 και 2022.—– Επιτάχυνση διαδικασιών χρηματοδότησης των Δασικών Συνεταιρισμών με τα αναγκαία ποσά. -Έγκαιρη και σε επαρκείς ποσότητες προμήθεια καυσόξυλων από τους κατοίκους.
7.Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των ακινήτων εντός πολεοδομικά ανενεργών οικισμών που επλήγησαν από το σεισμό της 13/5/1995·—Οικισμοί Δ. Βοΐου (Πεπονιά, Πολΰλακκος, Αξιόκαστρο, Κλήμα, Τραπεζίτσα, Πανάρετη, Πυλωρί).
– Οικισμοί Δ. Γρεβενών ( Καλαμίτσι, Καλόχι, Μεσόλακκος).
8.Χρηματοδότηση αθλητικών σωματείων και από τις Περιφέρειες σε ποσοστό αθροιστικά μέχρι 0,5% επί των ετήσιων τακτικών εσόδων τους, αποκλεισμένης της χρήσης πόρων από πόσης φύσεως συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (κοινή τροπολογία).—Ουσιαστική στήριξη των αθλητικών σωματείων όχι μόνο από τους Δήμους αλλά και από τις Περιφέρειες.
9.Παράταση λειτουργίας της μονάδας ΑΗΣ Καρδιάς IV (κοινή τροπολογία των Βουλευτών Ν. Κοζάνης).—-Παράταση λειτουργίας της μονάδας ΑΗΣ Καρδιάς IV για την κάλυψη των αναγκών τηλεθέρμανσης της περιοχής Εορδαίας έως τις 5/5/2021 με μέγιστο τις επιπλέον 500 ώρες λειτουργίας.
10.Ευνοϊκές ρυθμίσεις σε αθλητές λόγω των προβλημάτων που επέφερε ο κορωνοϊός στη διεξαγωγή των διεθνών αγώνων.—Αξιοποίηση κινήτρων από αθλητές που σε περίοδο πανδημίας συμμετείχαν σε διεθνείς αγώνες.
11.Ίδρυση Γυμνασίου Εράτυρας—-Αυτόνομη λειτουργία και ανάπτυξη του Γυμνασίου Εράτυρας με στόχο την αύξηση των μαθητών και την παραγωγική λειτουργία του, προς όφελος της εκπαίδευσης και της περιοχής.
12 .Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα σχολικά
κυλικεία:
– Ρύθμιση οφειλών από μισθώματα μέχρι 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
– Μείωση του ύψους των καταβλητέων μισθωμάτων των σχολικών κυλικείων έως και 40% για το σχολικό έτος 2020- 2021.
– Παράταση κατά ένα έτος συμβάσεων μίσθωσης κυλικείων δημόσιων σχολείων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης που λήγουν στις 30/6/2020.
– Πρόωρη λύση συμβάσεων μίσθωσης κυλικείων
έως 30/6/2021, δημόσιων σχολείων Α/βάθμιας και Β/ βάθμιας εκπαίδευσης, χωρίς την κατάπτωση της εγγυητικής πιστολής υπέρ του εκμισθωτή.
– Παράταση κατά δύο (2) έτη των συμβάσεων μίσθωσης κυλικείων δημόσιων σχολείων που λήγουν στις 30/6/2021.
– Παράταση κατά δύο (2) έτη των συμβάσεων μίσθωσης κυλικείων δημόσιων σχολείων που ήταν σε ισχύ στις 11/6/2021.
— Ενίσχυση της βιωσιμότητας των σχολικών κυλικείων προς όφελος των μαθητών κα των επαγγελματιών του κλάδου.
13,Απαλλαγή επιχειρήσεων από την προσαύξηση 8ο% επί της αξίας του νερού, εφόσον εξασφαλίζουν με ίδια μέσα τη σύνδεσή τους με τα δίκτυα της ΔΕΥΑ, χωρίς να εκπονηθεί μελέτη ή να πραγματοποιηθεί κατασκευή ή επέκταση έργων ύδρευσης και αποχέτευσης από την οικεία ΔΕΥΑ.—-Αποφυγή άσκοπης και μη αρμόζουσας επιβάρυνσης των επιχειρήσεων με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.
14.Ιδρυση Ιδιωτικού ΚΤΕΟ (ΙΚΤΕΟ) σε περιοχές Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) όπου επιτρέπεται η εγκατάσταση βιομηχανικών – βιοτεχνικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων Χονδρεμπορίου (π.χ. ΖΟΕ 4 στην Κοζάνη).——Ενίσχυση επιχειρηματικής δραστηριότητας σε περιοχές όπου επιτρέπονται συναφείς δραστηριότητες, χωρίς να επηρεάζεται αρνητικά ο πολεοδομικός σχεδιασμός.
15.Ίδρυση Αστυνομικού Σταθμού (ΑΣ) Βελβεντού—-Ενίσχυση της επιτήρησης και της ασφάλειας των πολιτών στην περιοχή.
16.Επίδομα τηλεθέρμανσης.——Περαιτέρω μείωση του κόστους θέρμανσης για τους πολίτες που χρησιμοποιούν την τηλεθέρμανση, αφού επιδοτείται πλέον όπως όλα τα άλλα καύσιμα θέρμανσης.
17.Συνέχιση λειτουργίας της Δομής φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων κοριτσιών στον οικισμό Πενταλόφου.
– Παροχή διεξόδου και εξυπηρέτηση της εθνικής στρατηγικής.
– Δημιουργία θέσεων εργασίας και κινητικότητας στην περιοχή.
18.Προώθηση των διαδικασιών για αξιοποίηση του φυσικού αερίου για θέρμανση και άλλες χρήσεις από κατοίκους των Δήμων Βοΐου (Σιάτιστα, Νεάπολη), Σερβίων (Σέρβια, Νέα Λάβα, Καστανιά, Πλατανόρεμα) και Βελβεντού (Βελβεντό).——- Βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
– Ίσες ευκαιρίες θέρμανσης.
19.Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΠΟ) για την ολοκληρωμένη διαχείριση της μαρμαροφόρου περιοχής Τρανοβάλτου.—Ορθολογική και βιώσιμη αξιοποίηση της μαρμαροφόρου περιοχής Τρανοβάλτου.
– Ανάπτυξη του κλάδου και δημιουργία θέσεων εργασίας και εισοδήματος.
20.Απελευθέρωση της δυνατότητας συμμετοχής των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ σε ενεργειακές κοινότητες, στην περίπτωση οφειλής προς τη ΔΕΗ ή άλλους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας— Ενίσχυση της βιωσιμότητας των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ.
– Μείωση του κόστους ενέργειας για τους παραγωγούς – μέλη.
21.Θετική πρόβλεψη στο σύστημα προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα μέσω ΑΣΕΠ, με την ένταξη της εντοπιότητας για τους κατοίκους του Ν. Κοζάνης. ——Πλέον οι μόνιμοι κάτοικοι του Ν. Κοζάνης:
– μοριοδοτούνται σε γραπτούς διαγωνισμούς με 20 μόρια,
– προτάσσονται έναντι όλων των άλλων υποψηφίων στους διαγωνισμούς επιλογής προσωπικού με βάση προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια ανεξάρτητα από τα μόρια που θα συγκεντρώσουν.
22,Έγκριση λειτουργίας του Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) (πρώην Κ.Π.Ε.) στη Σιάτιστα και συνέχιση λειτουργίας του αντίστοιχου Κέντρου στο Βελβεντό.—Ενίσχυση της εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία.
– Λειτουργία των δύο (2) Κ.Ε.ΠΕ.Α. ως διακριτές δομές.
23.Συμμετοχή των ζώων στο πλαίσιο τήρησης λαϊκών ή τοπικών παραδόσεων εφόσον διασφαλίζεται η ευζωΐα τους και με υποχρεωτική παρουσία κτηνιάτρου καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.—-Στήριξη των παραδοσιακών εκδηλώσεων και της οικονομίας της περιοχής.
(π.χ. το έθιμο των καβαλάρηδων στη Σιάτιστα τον δεκαπενταύγουστο)
24,Παραχώρηση γηπέδου και εγκαταστάσεων του «Γκέρτσειου», δωρεάν κατά κυριότητα, προς το Γκέρτσειο Πνευματικό και Πολιτιστικό Εκκλησιαστικό Ίδρυμα της Ιεράς Μητρόπολης Σερβίων και Κοζάνης/Ι.Μ. Σερβίων και Κοζνης.—Ένταξη των εγκαταστάσεων στην κοινωνική και παραγωγική ζωή της πόλης της Κοζάνης.
– Ανάδειξη και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
25.Μεταβατική δυνατότητα συμμετοχής σε αθλητικές διοργανώσεις, σωματείων τα οποία στερούνται ειδικής αθλητικής αναγνώρισης και εγγραφής στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων (κοινή Βουλευτική τροπολογία).—των προβλεπόμενων διαδικασιών από τα σωματεία, για να μπορούν να απολαμβάνουν όλες τις παροχές της Πολιτείας.
26.Αύξηση των μελών που συμμετέχουν στην ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας.—Αύξηση των μελών που συμμετέχουν στο ΔΣ της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, έτσι ώστε να συμμετέχει το σύνολο των Δήμων Δυτικής Μακεδονίας.
27.Κτήση οικοπέδων βάσει του από 24/4/1985 Προεδρικού Διατάγματος (αφορά κύρια το Κλείτο και άλλους υπό μετεγκατάσταση ή μετεγκατασταθέντες οικισμούς λάγω εξορρυκτικών δραστηριοτήτων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας).
– Παράταση ημερομηνιών
καταβολής του προστίμου επί το θετικότερο και στη συνέχεια χρήση του παραχωρηθέντος οικοπέδου κατά την κρίση του δικαιούχου.
– Παράταση της ημερομηνίας συμμόρφωσης με τους όρους παραχώρησης. —Κινητροδότηση οικοδόμησης επί των παραχωρηθέντων οικοπέδων για λόγους δημόσιας ωφέλειας π.χ. Κλείτο.
28.Ρύθμιση οφειλών στον ΕΦΚΑ σε 24 ισόποσες μηνιαίες ή 48 δόσεις υπό προϋποθέσεις.—Κινητροδότηση οικοδόμησης επί των παραχωρηθέντων οικοπέδων για λόγους δημόσιας ωφέλειας π.χ. Κλείτο.
Υποβοήθηση βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.
29.,Ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης και
Ανθεκτικότητας της καινοτόμου Πρότασής μου για τα ΑμεΑ:«Προσβάσιμη – Φιλική Κατοικία».——Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ΑμεΑ και των συγγενών τους.
Οριζόντια και τομεακά θέματα
3.2.1. Κλάδος γούνας
30.Παράταση προθεσμίας επονεξαγωγής εμπορευμάτων που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγοογή.—Με την παράταση που δόθηκε οι επιχειρήσεις του κλάδου μπορούσαν να επανεξάγουν τα προϊόντα γούνας ή τις υπηρεσίες αυτών σε χρόνο μεταγενέστερο.
Με τον τρόπο αυτό οι επιχειρήσεις δεν επιβαρύνθηκαν με ΦΠΑ 24% σε όλα τα προϊόντα γούνας που αφορούν το συγκεκριμένο καθεστώς.
31.Απόδειξη λιανικής πώλησης εξαγωγής από αγοραστή – ταξιδιώτη εκτός ΕΕ, που προβλέπεται από την ΠΟΑ 1338/1996.—-Ο έλεγχος αυτός αφορά πλέον σε παραγγελιοδοχικές πουλήσεις από 5/11/2020 και εφεξής και όχι από το 2014 που ίσχυε (Ε.Λ.Π.).
32.Ένταξη επενδυτικών σχεδίων «μονάδων εκτροφής γουνοφόρων ζώων» στα κίνητρα του επενδυτικού νόμου για ποσά ενίσχυσης χωρίς περιορισμό ανά επενδυτικό σχέδιο και ανά επιχείρηση (ισχύει μέγιστο ποσό ενίσχυσης < 500.000,00 ευρώ).—Στήριξη δημιουργίας μεγάλων μονάδων/επενδύσεων στον κλάδο των εκτροφείων γουνοφόρων ζώων.
33.Χορήγηση κρατικών ενισχύσεων στον τομέα της εκτροφής γουνοφόρων ζώων λόγω του COVID-19 (επιχορήγηση εκτροφέων).—Στήριξη του κλάδου των εκτροφείων λόγω των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τον COVID-19.
34.Κατάργηση του Φόρου Πολυτελείας στη γούνα.— Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου της γούνας.
– Εργαλείο για μελλοντική εξαίρεση από τους περιορισμούς εξαγωγής λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
35.Δημοπρατήριο γουνοδερμάτων στην Καστοριά (παρουσίαση του θέματος σε αρμόδια Υπουργεία).—– Δημιουργίαπροϋποθέσεων ανταγωνιστικότητας του κλάδου.
– Μεταφορά του παγκόσμιου κέντρου βάρους του εμπορίου γούνας στην Ελλάδα.
36.Φωτοβολταϊκά στις στέγες των εκτροφείων γουνοφόρων ζώων.—Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων εκτροφής γουνοφόρων ζώων.
37..Απαλλαγή επιχειρήσεων από την προσαύξηση 8θ% επί της αξίας του νερού, εφόσον εξασφαλίζουν με ίδια μέσα τη σύνδεσή τους με τα δίκτυα της ΔΕΥΑ χωρίς να εκπονηθεί μελέτη ή να πραγματοποιηθεί κατασκευή ή επέκταση έργων ύδρευσης και αποχέτευσης από την οικεία ΔΕΥΑ.—-Αποφυγή άσκοπης και μη αρμόζουσας επιβάρυνσης των επιχειρήσεων με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.
38.Μη απαίτηση ορισμού φορολογικού αντιπροσώπου στην Ελλάδα.—
Μη απαίτηση ορισμού φορολογικού αντιπροσώπου στην Ελλάδα, επιχειρήσεων τρίτων χωρών που αγοράζουν πρώτες ύλες από επιχειρήσεις της Ε.Ε. και αποστέλλονται για εργασίες φασόν στις γουνοποιητικές επιχειρήσεις της χώρας.
39.,Επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχων και πιστοποίησης επενδύσεων (και στον κλάδο της γούνας).—-Βελτίωση των διαδικασιών υλοποίησης, ελέγχων και πληρωμών επενδύσεων στον κλάδο της γούνας
40.Ένταξη όλων των ΚΑΔ που είναι συναφείς με τον κλάδο της γούνας, στις πληττόμενες επιχειρήσεις από τον COVID-19 και λήψη μέτρων στήριξης π.χ. επιστρεπτέα προκαταβολή, αναστολή εργασίας κτλ.——Στήριξη του κλάδου γούνας για να εξέλθει με βιώσιμο τρόπο από τις επιπτώσεις του COVID-19, κάτι που επαληθεύτηκε απολογιστικά.
41.Εναλλακτικές Μέθοδοι Φορολογικών Ελέγχων (διαμορφώθηκαν στο πλαίσιο συζητήσεων για τις επιχειρήσεις γούνας).—Διευκόλυνση και αντικειμενικοποίηση των διαδικασιών ελέγχων των επιχειρήσεων όπως για κάθε κοινή εμπορική επιχείρηση.
42. Αναστολή εργασίας στις επιχειρήσεις γούνας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.—Στήριξη της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων γουνοποιίας από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.
43.Πρόγραμμα εκπαίδευσης ανέργων και πιστοποίησης του επαγγέλματος του γουνεργάτη.—– Το περίγραμμα του επαγγέλματος γουνεργάτη ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε αρμοδίως.
– Το πρόγραμμα εκπαίδευσης βρίσκεται σε φάση ωρίμανσης.
44.Αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων έως 31/5/2023 και ρυθμίσεις για την παροχή ευεργετήματος μη καταχώρησης αξιογράφων σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς (ένταξη του κλάδου της γούνας).Στήριξη βιωσιμότητας των επιχειρήσεων γούνας
45.Παράταση καταβολής και αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών επιχειρήσεων γούνας προς το δημόσιο έως 31/5/2023.Στήριξη βιωσιμότητας των επιχειρήσεων γούνας
46.Παράταση καταβολής και αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών επιχειρηματιών γούνας προς τον e-ΕΦΚΑ έως τις 31/5/2023.Στήριξη βιωσιμότητας των επιχειρήσεων γούνας
47.Έκτακτη επιχορήγηση σε επιχειρήσεις γούνας που έχουν πληγεί από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν (ιος κύκλος Πρόσκλησης σε εξέλιξη).
48,Έκτακτη επιχορήγηση σε επιχειρήσεις γούνας που έχουν πληγεί από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν (2ος κύκλος Πρόσκλησης σε φάση ωρίμανσης).
49.Χορήγηση κρατικών ενισχύσεων στον τομέα της εκτροφής γουνοφόρων ζώων λόγω των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία (επιχορήγηση εκτροφέων).
50,Πιστοποίηση γουνοδερμάτων και προϊόντων γούνας ως Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).
51.Νέα Εκθεσιακή πολιτική για τον κλάδο της γούνας βάσει Σχεδίου Δράσης για τη διεύρυνση των χωρών εξαγωγής.Στήριξη βιωσιμότητας των επιχειρήσεων γούνας
Θέματα ενέργειας
52.Έκδοση Βεβαιώσεων απαλλαγής από περιβαλλοντική αδειοδότηση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από φωτοβολταϊκά ή ηλιοθερμικά εγκατεστημένης 52 ηλεκτρικής ισχύος μεγαλύτερης από 0,5 MW και μικρότερης ή ίσης του ι,ο MW, που εκδόθηκαν μετά την έναρξη ισχύος του ν. 4685/2020 (Βουλευτική τροπολογία).—-Αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και των καθυστερήσεων για μικρά φωτοβολταϊκά στα οποία επενδύουν οι συμπολίτες μας.
Βάσει της τροποποίησης αυτής δεν απαιτήθηκε η επιστροφή των φακέλων και η εκ νέου περιβαλλοντική αδειοδότηση, με επανυποβολή τους, κάτι που θα επιβάρυνε τόσο τους ίδιους τους επενδυτές όσο και τις αρμόδιες Υπηρεσίες.
53.Παρατάσεις και ειδικές ρυθμίσεις που αφορούν στις ΑΠΕ στη Δυτική Μακεδονία, λόγω απολιγνιτοποίησης.—-Ενίσχυση των ΑΠΕ στη Δυτική Μακεδονία προς όφελος των μικρών επενδυτών της περιοχής καθώς και των ενεργειακών κοινοτήτων αυτών, για δημιουργία εισοδήματος.
54.Σύσταση Ειδικού Εγκριτικού Τμήματος στον ΔΕΔΔΗΕ Δυτικής Μακεδονίας, σχετικά με την προώθηση έγκρισης των όρων σύνδεσης και κατάταξη αιτημάτων σε δύο διακριτούς ειδικούς καταλόγους για παράλληλη εξέτασή τους, με σκοπό την επιτάχυνση των εγκριτικών διαδικασιών.—-Ενίσχυση των ΑΠΕ στη Δυτική Μακεδονία προς όφελος των μικρών επενδυτών της περιοχής καθώς και των Ενεργειακών Κοινοτήτων αυτών, για δημιουργία εισοδήματος.
55.Απρόσκοπτη υλοποίηση του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΟ.
(Κατ’ εξαίρεση έγκριση από τον ΔΕΔΔΗΕ προτάσεων που περιλαμβάνουν και Φ/Β στη στέγη). —-Εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων για τα νοικοκυριά.
56.Εκσυγχρονισμός της αδειοδοτικής
διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών
Ενέργειας (ΑΠΕ) – Β’ φάση
– Εξαίρεση προσκόμισης εγγυητικής επιστολής για Φ/Β < ι MW στη Δυτική Μακεδονία.
– Μεταφορά της θέσης εγκατάστασης Φ/Β γιασυγκεκριμένο λόγο.
– Εγκατάσταση περισσότερων του ενός Φ/Β σταθμών με ισχύ < ι MW, στο ίδιο ακίνητο.
– Κατάτμηση δημόσιας έκτασης που υπάγεται στη δασική νομοθεσία μέχρι συγκεκριμένη ημερομηνία.
– Πλαίσιο προτεραιότητας στη χορήγηση οριστικών Προσφορών Σύνδεσης για σταθμούς ΑΠΕ.
– Παραχωρήσεις ακινήτων, ποιασδήποτε έκτασης,
για εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ εφόσον στη συγκεκριμένη έκταση της οποίας ζητείται η παραχώρηση έχει εκδοθεί η οριστική προσφορά σύνδεσης η οποία έχει γίνει αποδεκτή από τον ενδιαφερόμενο.
—Ενίσχυση των ΑΠΕ στη Δυτική Μακεδονία προς όφελος των μικρών επενδυτών της περιοχής καθώς και των ενεργειακών κοινοτήτων αυτών, για δημιουργία εισοδήματος.
3.2.3· Θέματα ΕΛΓΑ και αποζημιώσεων αγροτών για ζημιές που υπέστησαν από φυσικά φαινόμενα (χαλάζι, παγετός, πλημμύρες κτλ.)
Καθ’ όλη τη διάρκεια της Βουλευτικής μου θητείας ήμουν δίπλα στους αγρότες (συμπεριλαμβανομένων των μελισσοκόμων) με την έγκαιρη, αξιόπιστη και έγκυρη ενημέρωση που παρείχα στα θέματα οικονομικής λειτουργίας των εκμεταλλεύσεων, επίλυσης προσωπικών ζητημάτων, ενημέρωσης για την προοπτική του αγροτικού τομέα, στήριξης λόγω του κορωνοϊού, αποζημιώσεων από φυσικά φαινόμενα καθώς και προστασίας της παραγωγής τους από αντίστοιχα φαινόμενα.
Στο πλαίσιο αυτό αναφέρονται συνοπτικά:
1. Η προώθηση ζητημάτων και, εν τέλει, η έγκαιρη αποζημίωση των αγροτών π.χ. προανθικό στάδιο, προώθηση της τεκμηρίωσης για τις ζημίες στους παραγωγούς.
2. Υποβολή προτάσεων για την αναπροσαρμογή του Κανονισμού Αποζημιώσεων του ΕΑΓΔ,
προκειμένου να είναι επίκαιρος και δίκαιος π.χ. θέματα εισφορών ανά καλλιέργεια, ανά στρέμμα και περιοχή, περιφερειοποίηση των καταβαλλόμενων αποζημιώσεων κτλ.
3· Υποβολή πρότασης, ύστερα από συνεργασία με το Κέντρο Μετεωρολογικών Ερευνών (ΚΕ.Μ.Ε.) του ΕΛΓΑ, τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για έγκριση «προμήθειας και εγκατάστασης συλλογικών επίγειων μέσων ενεργητικής προστασίας από χαλάζι, με συστήματα σποράς των χαλαζοφόρων νεφών».
Η πρόταση εντάχθηκε στην 9η Τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014-2020 με δικαιούχο τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) (Βρυξέλλες, 15/12/2021/0(2021)9718).
Αναμένεται η έναρξη των διαδικασιών υλοποίησης από τον ΕΛΓΑ με αναμενόμενη πιλοτική εφαρμογή και στο Ν. Κοζάνης.
4· Υποβολή πρότασης «εγκατάστασης στην περιοχή Συστήματος Γεωργικών Προειδοποιήσεων» για εξειδίκευση των επεμβάσεων στο χωράφι βάσει των τοπικών κλιματολογικών συνθηκών στη Δυτική Μακεδονία.
Η πρόταση έγινε δεκτή και στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται πόροι στη νέα ΚΑΠ 2023-2027 για να ξεκινήσει η εφαρμογή της.
5· Προώθηση των διαδικασιών πιστοποίησης των προϊόντων με βάση το μέλι για να εμπορεύονται στην αγορά π.χ. αλοιφές.
6. Επικαιροποίηση του τρόπου αποζημίωσης των κυψελών ως προς τη διαδικασία και το κόστος π.χ. ζημίες από την αρκούδα.
7· Τοποθέτηση ηλεκτροφόρων καλωδίων για την προστασία των κυψελών από αρκούδες.
3·2.4· Αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά
Στη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού η Κυβέρνηση προσέδωσε τη σημασία που έχει για την κοινωνία και την οικονομία, έλαβε τις αποφάσεις και εφάρμοσε τα αναγκαία μέτρα μεθοδικά και αποφασιστικά, με τη συνδρομή της επιστημονικής κοινότητας.
Στο πλαίσιο αυτό συμμετείχα παραγωγικά:
– Στα προτεινόμενα μέτρα για στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας της περιοχής μας.
– Στην ενημέρωση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και στη διάχυση της πληροφόρησης
 για τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση προς όφελος τους.
– Στον προσδιορισμό των ΚΑΔ που επλήγησαν από τον κορωνοϊό και στην ένταξή τους στα μέτρα υποστήριξης παραγωγικών δραστηριοτήτων π.χ. εξαίρεση τουριστικών λεωφορείων από την καταβολή τελών κυκλοφορίας για το έτος 2021 με συμψηφισμό με τα τέλη του 2020, στήριξη του κλάδου της γούνας, στήριξη των αταστημάτων εστίασης, στήριξη σειράς άλλων δραστηριοτήτων που επλήγησαν από τον κορωνοϊό.
3.2.5. Στήριξη της αλιείας στις λίμνες Πολυφύτου και Ιλαρίωνα
Η αξιοποίηση του υδάτινου οικοσυστήματος των τεχνητών λιμνών Πολυφύτου και Ιλαρίωνα αποτελεί προτεραιότητα.
Εκτός από την τουριστική αξιοποίηση πολύ σημαντική είναι και η αξιοποίησή τους από τους αλιείς της περιοχής, με σημαντικό ρόλο του Συλλόγου Επαγγελματιών Ψαράδων Λίμνης Πολυφύτου.
Στο πλαίσιο αυτό, μέσα από στενή συνεργασία μαζί τους:
ι. Αναδείξαμε τις αναγκαίες προτεραιότητες όπως:
– Την προστασία της ποιότητας των αλιευμάτων. -Τη σύνταξη μελέτης ιχθυαποθεμάτων.
– Την ανάγκη στελέχωσης της αρμόδιας Υπηρεσίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με την ειδικότητα του ιχθυολόγου.
 – Την επιτήρηση διαχείρισης της λίμνης Πολυφύτου.
2. Αναδείξαμε και αντιμετωπίσαμε, από κοινού με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), το θέμα των νηματωδών παρασίτων στην πέρκα.
3. Προδιαγράφομε την ανάγκη και προσδιορίσαμε την πηγή χρηματοδότησης για τη δημιουργία υποδομών στήριξης της επαγγελματικής αλιείας π.χ. αποβάθρα, αποθηκευτικός και ψυκτικός χώρος κτλ.
4. Προετοιμάσαμε και ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ψαράδων Λίμνης Πολυφύτου υπέβαλλε τεκμηριωμένη πρόταση προς το ΥΠΑΑΤ για ενίσχυση των αλιέων καραβίδας στη λίμνη Πολυφύτου λόγω ολικής απαγόρευσης της αλιείας καραβίδας,κατόπιν απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, με σκοπό τον εμπλουτισμό του ιχθυαποθέματος.
Το θέμα της παραπάνω χρηματοδότησης είναι σε εξέλιξη με θετικές προοπτικές.
5· Υποβάλλαμε στο ΥΠΕΝ συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση καθώς και αιτιολογία ρύθμισης για την
«αποκλειστικότητα ανταποδοτικού δικαιώματος επαγγελματικής αλιείας κατοίκων παραλίμνιων κοινοτήτων σε τεχνητές λίμνες».
Η πρόταση εξειδικεύεται για το Ν. Κοζάνης στις τεχνητές λίμνες Πολυφύτου και Ιλαρίωνα και στοχεύει στην αποκατάσταση της οικονομίας θίγόμενων περιοχών από την κατασκευή ταμιευτήρων.
3.2.6. Δράσεις/ενέργειες και αποτελέσματα για την περιοχή του Βοΐου (χωροταξική διάσταση της παρέμβασης)
ι. Με τεκμηρίωση που ετοίμασα, η οποία εγκρίθηκε αρχικά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και στη συνέχεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) εντάχθηκαν στις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα 19 οικισμοί του Βοΐου (14 κοινότητες).
Με βάση την παραπάνω έγκριση οι αγρότες (γεωργοί και κτηνοτρόφοι) δικαιούνται και εισέπραξαν μεγαλύτερα ποσά εξισωτικής αποζημίωσης.
Επιπλέον θα είναι δικαιούχοι γενικότερων πολιτικών της Κυβέρνησης προς όφελος αντίστοιχων περιοχών.
2· Απαλλάχτηκαν από την καταβολή ΕΝΦΙΑ οι κάτοικοι των υπό μετεγκατάσταση οικισμών λόγω των σεισμών της 13 Μάίου 1995 για τις κτιριακές εγκαταστάσεις εντός σχεδίου.
Αφορά τους οικισμούς, Πεπονιάς, Πολύλακκου, Αξιόκαστρου, Κλήματος, Τραπεζίτσας, Πανάρετης και Πυλωρών του Δ. Βοΐου.
 3· Επιλύθηκε με πάγιο τρόπο η έγκαιρη
χρηματοδότηση για κοπή καυσόξυλων προς όφελος των κατοίκων του Βοΐου όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και όχι όταν πλησιάζει χειμώνας, όπως συνέβαινε μέχρι το 2019.
Συμβολή στην πλήρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Τσοτυλίου.
Ειδικότερα, του Ακτινοδιαγνωστικού και του Μικροβιολογικού εργαστηρίου.
5· Συμβολή στην ομαλή λειτουργία με στελέχωση του Ιατρείου Νεάπολης.
6. Συνέχιση λειτουργίας για τα επόμενα έτη, της Δομής Φιλοξενίας Πενταλόφου.
7· Επανίδρυση και λειτουργία του Γυμνασίου Εράτυρας.
8. Συμβολή στην προώθηση σημαντικών σε αριθμό και σημασία ρυθμίσεων που αφορούν στον κλάδο της γούνας.
κατόπιν απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, με σκοπό τον εμπλουτισμό του ιχθυαποθέματος.
Το θέμα της παραπάνω χρηματοδότησης είναι σε εξέλιξη με θετικές προοπτικές.
5· Υποβάλλαμε στο ΥΠΕΝ συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση καθώς και αιτιολογία ρύθμισης για την
 «αποκλειστικότητα ανταποδοτικού δικαιώματος επαγγελματικής αλιείας κατοίκων παραλίμνιων κοινοτήτων σε τεχνητές λίμνες».
Η πρόταση εξειδικεύεται για το Ν. Κοζάνης στις τεχνητές λίμνες Πολυφύτου και Ιλαρίωνα και στοχεύει στην αποκατάσταση της οικονομίας θίγόμενων περιοχών από την κατασκευή ταμιευτήρων.
3.2.6. Δράσεις/ενέργειες και αποτελέσματα για την περιοχή του Βοΐου (χωροταξική διάσταση της παρέμβασης)
ι. Με τεκμηρίωση που ετοίμασα, η οποία εγκρίθηκε αρχικά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και στη συνέχεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) εντάχθηκαν στις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα 19 οικισμοί του Βοΐου (14 κοινότητες).
Με βάση την παραπάνω έγκριση οι αγρότες (γεωργοί και κτηνοτρόφοι) δικαιούνται και εισέπραξαν μεγαλύτερα ποσά εξισωτικής αποζημίωσης.
Επιπλέον θα είναι δικαιούχοι γενικότερων πολιτικών της Κυβέρνησης προς όφελος αντίστοιχων περιοχών.
2· Απαλλάχτηκαν από την καταβολή ΕΝΦΙΑ οι κάτοικοι των υπό μετεγκατάσταση οικισμών λόγω των σεισμών της 13 Μάίου 1995 για τις κτιριακές εγκαταστάσεις εντός σχεδίου.
Αφορά τους οικισμούς, Πεπονιάς, Πολύλακκου, Αξιόκαστρου, Κλήματος, Τραπεζίτσας, Πανάρετης και Πυλωρών του Δ. Βοΐου.
 3· Επιλύθηκε με πάγιο τρόπο η έγκαιρη
χρηματοδότηση για κοπή καυσόξυλων προς όφελος των κατοίκων του Βοΐου όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και όχι όταν πλησιάζει χειμώνας, όπως συνέβαινε μέχρι το 2019.
Συμβολή στην πλήρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Τσοτυλίου.
Ειδικότερα, του Ακτινοδιαγνωστικού και του Μικροβιολογικού εργαστηρίου.
5· Συμβολή στην ομαλή λειτουργία με στελέχωση του Ιατρείου Νεάπολης.
6. Συνέχιση λειτουργίας για τα επόμενα έτη, της Δομής Φιλοξενίας Πενταλόφου.
7· Επανίδρυση και λειτουργία του Γυμνασίου Εράτυρας.
8. Συμβολή στην προώθηση σημαντικών σε αριθμό και σημασία ρυθμίσεων που αφορούν στον κλάδο της γούνας.
9. Συμβολή στην προώθηση ζητημάτων που αφορούν στους αλλοδαπούς εργάτες γης.
ίο. Ρύθμιση με βάση την οποία οι Οργανισμοί και οι Τομείς Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ καιΤΟΕΒ) εντάσσονται στο μέτρο εικονικής διαχείρισης ενέργειας προς όφελος των αγροτών- μελών τους.
11. Προώθηση ίων διαδικασιών για την ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης των έργων εγκατάστασης φυσικού αερίου για την θέρμανση των οικισμών του Βοΐου (Σιάτιστα και Νεάπολη).
12. Συνεχής ενημέρωση των αγροτών και επίλυση ζητημάτων για την αποζημίωση από τον ΕΑΓΔ.
13· Προώθηση ρύθμισης και έγκριση αυτής για τη σύνθεση
 των Δασικών Αγροτικών Συνεταιρισμών Εργασίας (ΔΑΣΕ) που αφορά στους παραδασόβιους οικισμούς με έντονη παρουσία κατοίκων του Βοΐου.
14· Συμβολή στην προώθηση προγράμματος για την πιστοποίηση του επαγγέλματος του «γουνεργάτη».
15· Συμβολή στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και της περιοχής του Βοΐου με τροπολογία κατάργησης της προσαύξησης κατά 8ο% επί της αξίας του καταναλισκόμενου νερού από τις επιχειρήσεις.
(π.χ. εκτροφεία γουνοφόρων και άλλες επιχειρήσεις) (άρθρο 65 ν. 4830/2021) ιό. Έγκριση διακριτής λειτουργίας του Κέντρου για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕ.ΠΕ.Α.) στη Σιάτιστα.
3.2.7. Λοιπά θέματα ενδιαφέροντος του Νομού Κοζάνης και νομοθετικές πρωτοβουλίες ανά Υπουργείο
(Υποβλήθηκαν τροπολογίες και αιτιολόγηση ρυθμίσεων όπου απαιτούνταν)
1. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΔΤ)
– Τροποποίηση της παρ. ι6τσυάρθρου36τσυν.4θ6ι/2θΐ2 περί κτήσης οικοπέδων για λόγους δημόσιας ωφέλειας βάσει του από 24/4/1985 Προεδρικού Διατάγματος, με μείωση του προστίμου από το ι/3 στο ι/ΐ5 της
αντικειμενικής αξίας για τους δικαιούχους των οικισμών που μετεγκαθίστανται για λόγους δημόσιας ωφέλειας λόγω εξορυκτικής δραστηριότητας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
 _ Διαδικασία παραχώρησης εκτάσεων κάτω των ιοο στρ. σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.
– Υποβολή πρότασης για «ένα καινοτόμο και φιλοπεριβαλλοντικό εμβληματικό έργο αγροτικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της μεταλιγνιτικής περιόδου». Αφορά στο αρδευτικό Βόρειας Ζώνης λίμνης Πολυφύτου έκτασης 50.000 στρ. περίπου, στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο αντλιοστάσιο της ΔΕΗ, στην αξιοποίηση του δίδυμου αγωγού μεταφοράς νερού της ΔΕΗ, στην ανάκτηση υδραυλικής ενέργειας στα δίκτυα μεταφοράς του νερού από τις δεξαμενές Πετρανών και Δρεπάνου στο αρδευτικό Μηουτζακίων με την εγκατάσταση μικρών υδροηλεκτρικών, στην εγκατάσταση ιχθυοκαλλιέργειας στη δεξαμενή του Δρεπάνου και στην υλοποίηση του αρδευτικού έργου Μπουτζακίων (Αρ. Πρωτ.: 352/18-8-2021).
Καταβολή εξισωτικής αποζημίωσης στους πρώην Προέδρους Κοινοτήτων που είναι ενεργοί αγρότες. Προσδιορίσθηκε η εφαρμοστέα διαδικασία.
Έκτακτη οικονομική ενίσχυση εκτροφέων γουνοφόρων ζώων λόγω των οικονομικών επιπτώσεων που είχαν εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.
Αναμονή έγκρισης της υποβληθείσας πρότασης. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση καλλιεργητών κρόκου για αντιστάθμιση των ζημιών που υπέστησαν εξαιτίας της ανομβρίας την κρίσιμη περίοδο.
Διαδικασία σε εξέλιξη.
Έκτακτη οικονομική ενίσχυση παραγωγών για αντιμετώπιση των συνεπειών που προκάλεσε η αύξηση του κόστους ενέργειας και των εισροών καθώς και οι έκτακτες φυσικές καταστροφές.
Διαδικασία σε εξέλιξη.
2.Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ)
Τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης (Υ.Α.) για το Πλαίσιο Προτεραιοποίησης ένταξης των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό δίκτυο.
Ταυτόχρονη παράταση προθεσμιών και αύξηση του διαθέσιμου ενεργειακού χώρου για τη Δυτική Μακεδονία.
– Παραχώρηση της χρήσης εκτάσεων εντός της ζώνης απαλλοτρίωσης τεχνητών ταμιευτήρων π.χ. λίμνη Πολυφΰτου.
– Τροποποίηση του ν. 1845/1989 για τους δασικούς υπαλλήλους.
– Πρόσληψη συγγενικού προσώπου λόγω θανατηφόρου ατυχήματος εργαζόμενου σε εργολάβο στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ.
” Κατά προτεραιότητα ένταξη στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής των μονάδων 3,4 και 5 ίου ΑΗΣ Αγ. Αημητρίου, τουλάχιστον για το χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης των συμφωνηθέντων έργων στο πλαίσιο του υπογεγραμμένου MOU.
3· Υπουργείο Υγείας
– Ίδρυση Παραρτήματος του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε.) στην Κοζάνη.
Ύστερα από συνεννοήσεις λήφθηκε η αναγκαία απόφαση και επίκειται η εφαρμογή της.
4.Υπουργείο Εσωτερικών
– Πρόταση ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού με έμφαση στους Νομούς Κοζάνης και Φλώρινας που βρίσκονται σε φάση «μετάβασης», σε συγκεκριμένες Υπηρεσίες.
(Αρ. Πρωτ.: 360/23-8-2022/προς Υπουργό Εσωτερικών) ”
Έγκριση χρηματοδότησης του Δήμου Σερβίων με το ποσό των χο.οοο,οο ευρώ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από την καταιγίδα «ΘΑΛΕΙΑ» και την ισχυρή χαλαζόπτωση τον Αύγουστο 2020 (περιοχή Πλατανορέματος).
5 Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
_ Υποβολή της Αρ. Πρωτ.: 5833/15-4-2020 ΕΡΩΤΗΣΗΣ προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών για το θέμα του κάθετου άξονα Κοζάνη – Λάρισα που απαντήθηκε με το Αρ. Πρωτ.: 6-311/20-7-2020 έγγραφο.
– Υλοποίηση των προβλεπόμενων στις δύο (2) Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) για τη μεταφορά οικισμών στους Νομούς Κοζάνης και Γρεβενών λόγω των σεισμών της ΐ3/5/ΐ995·
_ Οργάνωση διαδοχικών συναντήσεων συντονισμού με τις αρμόδιες Υπηρεσίες για τη σιδηροδρομική σύνδεση του Ν. Κοζάνης με άλλες περιοχές της χώρας.
6. Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
– Συνταξιοδότηση παλαιών και νέων εργαζόμενων της ΔΕΗ (27 έτη βαρέα – υπερβαρέα -> 35 έτη)
– Διαδοχικότητα στην επικουρική σύνταξη των μηχανικών της ΔΕΗ.
– Θέμα μείωσης της σύνταξης κατά 30% (σύμφωνα με το άρθρο 20 του ν. 4387/16 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 53 του ν. 4777/21 και ισχύει) λόγω συμμετοχής σε εταιρεία.
(Ειδική ρύθμιση για συμμετοχή σε εταιρείες που δεν βρίσκονται σε λειτουργία).
7· Θέματα της ΔΕΗ
– Υπογειοποίηση των γραμμών υψηλής τάσης που διασχίζουν το νέο οικισμό της Ποντοκώμης (πλησίον της ΖΕΠ Κοζάνης).
Οι αναγκαίες διαδικασίες είναι σε εξέλιξη.
– Συμμετοχή των πολιτών της περιοχής σε ποσοστό μέχρι 5% στο Μετοχικό Κεφάλαιο των εταιρειών – ιδιοκτητών των μεγάλων φωτοβολταϊκών έργων στα ορυχεία της ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ αποδέχτηκε την υποβληθείσα πρότασή μου και θα την ενεργοποιήσει στην κατάλληλη στιγμή, κατά τη φάση έναρξης κατασκευής των μεγάλων φωτοβολταϊκών (Φ/Β) σταθμών σε συνεργασία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με ιδιώτες επενδυτές.
” Προσωρινή λειτουργία του σχολείου στην Ποντοκώμη.
Το θέμα ρυθμίστηκε με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων και σε συνεργασία με τη ΔΕΗ.
– Υποβολή προς τη ΔΕΗ πρότασης για ρύθμιση των οφειλών αγροτών στην περιοχή Μπουτζακίων Δ. Κοζάνης, από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για άντληση υδάτων άρδευσης.
(Αρ. Πρωτ.: 299/4-7-2022)
– Συνεργασία με τη ΔΕΗ και συμφωνία συνέχισης παροχής μεταφορικού έργου από τα φορτηγά της περιοχής που διαμαρτύρονταν στα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στη ΖΕΠ Κοζάνης.
3·2.8.Διάφορα θέματα
Συνεργασία με κατοίκους οικισμών, ύστερα από αίτημά τους και εύρεση λύσεων σε θέματα εγκατάστασης μεγάλων φωτοβολταϊκών σταθμών πλησίον κατοικημένων περιοχών σύμφωνα με τις απαιτήσεις των κατοίκων π.χ. Μεσιανή, Σιδερά, Βατερό.
Συνδρομή στους καπνοκαλλιεργητές του Ν. Κοζάνης στη δικαστική διαμάχη για πληρωμή των αναλογούντων ποσών από πώληση καπνών που ήταν απλήρωτα για μερικά χρόνια. Προώθηση θεμάτων στελέχωσης των Υποκαταστημάτων ΕΑΤΔ στο Ν. Κοζάνης. Προώθηση του θέματος τηλεοπτικής κάλυψης αδαπάνως για τους μόνιμους κατοίκους των παρακάτω περιοχών του Ν. Κοζάνης: Ρύμνιο, Χρώμιο, Λιβερά, Αυγή, Αλωνάκια, Ανθότοπος, Κυπάρι, Κοίλα, Μεταμόρφωση, Σέρβια, Πλατανόρευμα.