Τράπεζες: Ποδαρικό το 2023 με αυξήσεις στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων

Νέος κύκλος αύξησης των αποδόσεων ξεκίνησε μετά την Πρωτοχρονιά στις προθεσμιακές καταθέσεις, σε συνέχεια της αναπροσαρμογής του βασικού επιτοκίου του ευρώ τον περασμένο μήνα και της ενίσχυσης των διατραπεζικών δεικτών euribor.

Από τη Δευτέρα η Eurobank προσφέρει υψηλότερο κέρδος σε όλα τα διαθέσιμα καταθετικά προγράμματα της κατηγορίας, με την ετησιοποιημένη ανταμοιβή να φτάνει πλέον έως και το 1,10%. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι μεγάλοι όμιλοι.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι μέχρι και το καλοκαίρι οι αλλαγές στους όρους διάθεσης των λογαριασμών προθεσμίας θα είναι συνεχείς, καθώς η ΕΚΤ θα καταστήσει ακόμη πιο περιοριστική τη νομισματική της πολιτική.

Το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων που ορίζει η Ευρωτράπεζα βρίσκεται σήμερα στο 2% και εκτός σοβαρού απροόπτου θα αυξηθεί στις συνεδριάσεις Φεβρουαρίου και Μαρτίου της ΕΚΤ κατά 100 μονάδες βάσης συνολικά.

Αναλυτές δεν αποκλείουν έως και τον Ιούνιο του 2023 να έχει αναρριχηθεί στο 3,50%, ωθώντας τα ελληνικά προθεσμιακά επιτόκια κοντά στη ζώνη του 2%, καθώς ιστορικά οι αποδόσεις των συγκεκριμένων προϊόντων κινούνται στο 50% – 60% των ευρωπαϊκών δεικτών.

Τα ευέλικτα προγράμματα

Στο πλαίσιο αυτό, τραπεζικά στελέχη υποστηρίζουν μιλώντας στον «ΟΤ» ότι πρώτα στις προτιμήσεις των καταθετών το επόμενο διάστημα θα βρεθούν τα προγράμματα που επιτρέπουν την πρόωρη ανάληψη των χρημάτων χωρίς πέναλτι.

Κι αυτό διότι δίνουν την ευχέρεια στον πελάτη να διακόψει την κατάθεσή του πριν την αρχικώς συμφωνημένη διάρκειά της, έχοντας εισπράξει τους δεδουλευμένους τόκους, ώστε όταν παρουσιαστεί μία καλύτερη ευκαιρία, να τοποθετήσει τα χρήματα σε ένα πιο ελκυστικό πρόγραμμα.

«Μέχρι και το τέλος της περυσινής χρονιάς, παρά τις αυξήσεις στα επιτόκια, οι περισσότεροι αποταμιευτές δίσταζαν να δεσμευτούν με λογαριασμούς προθεσμίας εν αναμονή των υψηλότερων αποδόσεων» αναφέρουν σχετικά οι ίδιες πηγές.

Όπως λένε, αυτήν την ανάγκη έρχονται να καλύψουν τα ευέλικτα προϊόντα, το βασικό χαρακτηριστικό των οποίων είναι οι αυξανόμενες αποδόσεις.

Το επιτόκιο ξεκινά από χαμηλά επίπεδα, αλλά όσο μεγαλύτερο διάστημα διατηρεί τις καταθέσεις του στο ίδιο προϊόν ο αποταμιευτής, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι τόκοι που εισπράττει.

Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα

Αυτής της λογικής είναι οι ευέλικτες προθεσμιακές καταθέσεις που προσφέρουν σήμερα δύο συστημικοί όμιλοι.

Ειδικότερα, η Alpha Bank λάνσαρε στα τέλη Δεκεμβρίου για ποσά από 30.000 ευρώ ένα νέο προϊόν με αρχική διάρκεια 12 ή 24 μηνών, του οποίου το επιτόκιο αυξάνεται κάθε τρίμηνο.

Από το 0,20% φτάνει ανάλογα με το ποσό της κατάθεσης έως και το 1,8% στην τελευταία περίοδο εκτοκισμού.

Από την άλλη, η Eurobank προχώρησε σε μεγάλες αυξήσεις που προσέγγισαν τις 50 μονάδες βάσης στο δικό της αντίστοιχο πρόγραμμα, διάρκειας 6 και 12 μηνών, και περιόρισε το ελάχιστο ποσό της κατάθεσης στις 20.000 ευρώ από 30.000 προηγουμένως στο άνοιγμα μέσω e-banking και 50.000 ευρώ μέσω καταστήματος.

Το επιτόκιο αυξάνεται ανά τρίμηνο, ξεκινώντας από το 0,35% για να φτάσει έως και το 1,30% ανάλογα με το ποσό της κατάθεσης στην τελευταία περίοδο εκτοκισμού.

Οι καλύτερες αποδόσεις

Αυτή τη στιγμή (δελτία επιτοκίων 10/1/2023) η ετησιοποιημένη απόδοση για 100.000 ευρώ σε προγράμματα με δυνατότητα πρόωρης ανάληψης των χρημάτων χωρίς ποινή, στους τέσσερις συστημικούς ομίλους, φτάνει έως:

  • 0,55% στο 6μηνο
  • 0,8% στο 12μηνο
  • 0,6%: στο 15μηνο
  • 0,83% στο 24μηνο

Αν ληφθούν υπόψιν και τα προγράμματα που έχουν κόστος όταν ο καταθέτης προχωρά σε ανάληψη των χρημάτων πριν τη λήξη τους, οι αποδόσεις ανέρχονται για τις 100.000 ευρώ έως:

  • 0,55% στο 6μηνο
  • 0,85% στο 12μηνο
  • 1%: στο 15μηνο
  • 0,83% στο 24μηνο

www.ot.gr