Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια

Με πλειοψηφία πέρασε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που αφορά τα κόκκινα δάνεια.Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές, επί της αρχής του νομοσχεδίου υπέρ ψήφισαν 158, κατά 139.

Πιο αναλυτικά, το άρθρο 7 ψήφισαν υπέρ 190 βουλευτές, όχι 97 και παρών επέλεξαν 10 βουλευτές.

Για το άρθρο 38, ψήφισαν υπέρ 154, όχι 124 και 10 επέλεξαν το παρών.

Για το άρθρο 49 ψήφισαν υπέρ 190, 97 κατά και 10 παρών.

Για το άρθρο 66, ψήφισαν υπέρ 158 κατά 139.

Για το άρθρο 89, ψήφισαν υπέρ 158, κατά 139.

Και τέλος για το άρθρο 107, ψήφισαν υπέρ 158 και κατά 139.

Τα άρθρα αφορούν, μεταξύ άλλων, τους Servicers, την λειτουργία οργανισμών μη εποπτευόμενων από την Τράπεζα της Ελλάδος και η τροπολογία τη διάταξη που προβλέπει την εξαίρεση, από τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, των συναλλαγών του ΤΑΙΠΕΔ.

Μεγαλύτερα «κουρέματα» στον εξωδικαστικό μηχανισμό, τι αλλάζει με τους servicers

Διέξοδο στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τους servicers στην προσπάθεια είτε να ρυθμίσουν διμερώς ή μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού τα δάνειά τους -και άρα να γλιτώσουν το σπίτι τους από τον πλειστηριασμό-, είτε απλά να ενημερωθούν γι’ αυτά βρίσκουν οι δανειολήπτες, έχοντας στη διάθεσή τους επιπλέον όπλα στη μάχη με την υπερχρέωση.

Με τις καταγγελίες κατά των εταιρειών διαχείρισης να πυκνώνουν, καταγράφοντας σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) αύξηση της τάξεως του 80% το α’ εξάμηνο του 2023, τις επιδόσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού να παραμένουν χλιαρές, με σχεδόν τέσσερις στις 10 ρυθμίσεις να ξανακοκκινίζουν και την υλοποίηση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων των ευάλωτων νοικοκυριών να έχει καθυστερήσει, η κυβέρνηση αποφάσισε να παρέμβει νομοθετώντας μία σειρά από μέτρα που στοχεύουν στην περαιτέρω προστασία των δανειοληπτών: από το -αναφαίρετο καθ’ ομολογία και των servicers- δικαίωμά τους να έχουν πλήρη εικόνα του δανείου τους ανεξαρτήτως εάν αυτό πωλήθηκε σε funds ή απλά μεταβιβάστηκε στις εταιρείες προς διαχείριση μέχρι και μεγαλύτερα «κουρέματα» μέσω του νέου λίφτινγκ στον εξωδικαστικό μηχανισμό, αλλά και τις επιπλέον πρόνοιες για τους ευάλωτους.

Το «ΘΕΜΑ», αποκωδικοποιώντας τις επίμαχες διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που πρόκειται να ψηφιστεί στη Βουλή, καταγράφει μέσα από 15 ερωτήσεις – απαντήσεις τις αλλαγές που αυτό φέρνει για τους δανειολήπτες.
Σε σχέση με τους servicers

1) Με ποιον τρόπο αλλάζουν οι σχέσεις των δανειοληπτών με τους servicers;

Με το νομοσχέδιο θεσπίζονται υποχρεώσεις διαφάνειας, ενημέρωσης και σεβασμού των δικαιωμάτων των οφειλετών για τους servicers. Είναι, ουσιαστικά, η πρώτη φορά που τίθενται τέτοιοι κανόνες όσον αφορά τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης, που συνδυαστικά με την Κοινοτική Οδηγία 2021/2167 αυξάνουν σημαντικά τον βαθμό προστασίας των δανειοληπτών.

protothema.gr