40.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών!!!

Χτες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για τη δράση «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής 2017-2018» που οργανώνεται από τον αυτοδιοικητικό φορέα ΕΕΤΑΑ.

Όσοι κατάφεραν να μπουν στον ιστότοπο (eetaa.gr) που αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα λόγω υπερφόρτωσης, μπορούσαν να δουν εάν οι αιτήσεις τους έγιναν δεκτές.

Σύμφωνα, πάντως, με ανακοίνωση του φορέα:

Οι δικαιούμενοι Voucher (κουπόνι με το οποίο εξοφλείται η συνεισφορά του γονέα στον δημοτικό ή ιδιωτικό σταθμό που θα βρει θέση) είναι 92.231 έναντι 84.800 της τελευταίας χρονιάς.

Οι έγκυρες υποψηφιότητες ήταν φέτος 132.982, ενώ το 2016 ανέρχονταν σε 121.569.

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, φέτος κρίθηκαν έγκυρες οι αιτήσεις για 132.982 παιδιά, αλλά εγγράφονται τα 92.231. Άρα, μένουν εκτός δωρεάν φιλοξενίας 40.751 βρέφη και νήπια. Πέρυσι οι έγκυρες αιτήσεις ήταν 121.569 και τα κουπόνια 84.800, άρα έμεναν εκτός σχεδόν 37.000.

Σύμφωνα, όμως, με την ΕΕΤΑΑ, ο αριθμός των ωφελουμένων μπορεί τελικώς να αυξηθεί τον Σεπτέμβριο. Αυτό θα συμβεί μέσω της «ανακατανομής των Voucher που δεν θα χρησιμοποιηθούν, με στόχο να καλυφθούν όλες οι διαθέσιμες θέσεις των δομών». «Ετσι πιστεύουμε ότι ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων θα προσεγγίσει τις 100.000 έναντι 91.000 της περσινής χρονιάς», αναφέρει η ΕΕΤΑΑ. Κάτι ανάλογο συνέβη και πέρυσι αλλά οδήγησε και στο φαινόμενο χιλιάδες παιδιά να ξεκινήσουν τη φοίτησή τους τον Οκτώβριο αντί για την 1η Σεπτεμβρίου. Απορίας άξιον παραμένει το γεγονός γιατί να ανακοινώνονται 92.231 κουπόνια τη στιγμή που το κράτος λέει πως διαθέτει κονδύλια για 100.000…

Σύμφωνα με την ΕΕΤΑΑ, «τα προβλήματα με τις φορολογικές δηλώσεις αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς και πολύ μικρός ήταν τελικά ο αριθμός εκείνων που δεν μπόρεσαν να υποβάλουν φορολογική δήλωση. Και γι’ αυτούς όμως υπήρξε λύση, έτσι ώστε κανείς να μην αποκλειστεί από τη διαδικασία του προγράμματος». Εκτιμάται πως υπάρχουν 500 δικαιούχοι, κυρίως αγρότες, που δεν μπόρεσαν ακόμη να υποβάλουν φορολογική δήλωση και οι αιτήσεις τους θα κριθούν αργότερα. Όσοι εξασφάλισαν κουπόνι και μπόρεσαν να βρουν θέση στον παιδικό σταθμό της επιλογής τους, μπορούν να εγγράψουν τα παιδιά τους μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου και οι φορείς (δήμοι και ιδιώτες) να προγραμματίσουν με επάρκεια χρόνου τη νέα χρονιά.

Ουρές για μια θέση σε παιδικούς σταθμούς στην Πάτρα

Την ίδια ώρα, απίστευτες εικόνες εκτυλίχθηκαν στη διάρκεια της νύχτας έξω από τον κοινωνικό τομέα του Δήμου Πατρέων στην οδό Γούναρη.

Από νωρίς χθες το βράδυ περισσότερα από 30 άτομα είχαν στηθεί στην ουρά προκειμένου να αποκτήσουν πλεονέκτημα στη σειρά προτεραιότητας για την είσοδο στα γραφεία οργανισμού που άνοιξαν σήμερα για την κατάθεση δικαιολογητικών με τα οποία θα εξασφαλίσουν την εγγραφή του παιδιού τους σε ένα βρεφονηπιακό σταθμό.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θεόδωρος Τουλγαρίδης δήλωσε ότι θα εξυπηρετηθούν όλοι, ωστόσο διαφώνησε με τη μέθοδο του voucher που σύμφωνα με τον ίδιο -εμμέσως- πετά το μπαλάκι στους γονείς.