Αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου των Δημοσίων Υπαλλήλων, αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους.
Το Νομαρχιακό Τμήμα Γρεβενών της ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην εικοσιτετράωρη Πανελλαδική Απεργία που κήρυξε η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., με αφορμή την εισαγωγή στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση του νομοσχεδίου για το νέο αντεργατικό Πειθαρχικό Δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων την Πέμπτη 28 Αυγούστου.
Το νέο νομοσχέδιο που καταθέτει του Υπουργείου Εσωτερικών αποτελεί αιτία πολέμου!
Δεν πρόκειται για μια απλή αυστηροποίηση των πειθαρχικών ποινών των δημοσίων υπαλλήλων αλλά για ένα απαράδεκτο, κυνικό και αντεργατικό σχέδιο, που στόχο έχει να ενισχύσει το κλίμα φόβου και τρομοκρατίας μέσα στους χώρους δουλειάς, να ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική και πολιτική δράση, με στόχο να προχωράει η αντιλαϊκή πολιτική «άνευ αντιρρήσεως».
Αποτελεί τη φυσική συνέχεια του πογκρόμ πειθαρχικών διώξεων κατά αγωνιστών συναδέλφων, καθώς και των εκφρασμένων κυβερνητικών προθέσεων για κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο.
Και επειδή η προσπάθεια επιβολής σιωπητηρίου στους χώρους δουλειάς απαιτεί και ένα σώμα υπάκουων υπερασπιστών των κυβερνητικών επιλογών, αλλάζει εντελώς την σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων, αφαιρώντας και τους αιρετούς εκπροσώπους των εργαζομένων σε αυτά.
Η κυβέρνηση καθόλου τυχαία, για ακόμη μία φορά, φέρνει σαν τον κλέφτη ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο μέσα στο καλοκαίρι, επιδιώκοντας να διαμορφώσει ένα ακόμα πιο ασφυκτικό και εκφοβιστικό πλαίσιο λειτουργίας και εργασίας των Δημοσίων Υπαλλήλων.
Το νομοσχέδιο έρχεται να ενισχύσει και να θωρακίσει τον αντιδραστικό Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα που διατήρησαν σε ισχύ όλες οι κυβερνήσεις, με πειθαρχικά παραπτώματα στα οποία οι πειθαρχικοί προϊστάμενοι μπορούν να «χωρέσουν» ότι θέλουν…. υπηρεσίας», «η απλή απείθεια», «η κακόβουλη άσκηση κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής που γίνεται δημοσίως» κ.α
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με το νομοσχέδιο εκσυγχρονίζει και επιταχύνει την πειθαρχική δικαιοσύνη για τους δημοσίους υπαλλήλους για να επέλθει η κάθαρση από τα γνωστά φαινόμενα διαφθοράς, να «τιμωρηθούν οι επίορκοι», κλπ.
Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική.
Είναι αποκαλυπτικές οι ήδη υπάρχουσες περιπτώσεις πειθαρχικών διώξεων συναδέλφων, που αποδεικνύουν πως ο στόχος δεν είναι οι «επίορκοι», αλλά όσοι αντιστέκονται.
Χαρακτηριστική είναι η πειθαρχική δίωξη και ποινή στη μάρτυρα–κλειδί στο σκάνδαλο με τις αγροτικές επιδοτήσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ, για τα παραπτώματα της «παράβασης της υποχρέωσης εχεμύθειας και της ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς, η υπόθεση εργαζόμενου στο Μουσείο Αλεξανδρούπολης, ο οποίος διώχθηκε, επειδή εξέφρασε την αντίθεσή του στην παρουσία ΝΑΤΟϊκών δολοφόνων στον χώρο του μουσείου, με την κατηγορία της «παραβίασης υποχρέωσης εχεμύθειας», η πειθαρχική δίωξη και ποινή του προέδρου και της γραμματέα του Συλλόγου της Π.Ε. Έβρου για ανακοίνωση του Σωματείου, όπου εκφράστηκε η διαφωνία σε ιδιωτικοποίηση αρμοδιότητας κλπ.
Βρισκόμαστε μπροστά στην επιχειρούμενη ένταση της επιθετικότητας της Κυβέρνησης, της στοχοποίησης όποιου εργαζόμενου αγωνίζεται, στην προσπάθεια παρεμπόδισης και φίμωσης της συνδικαλιστικής δράσης, στην απόπειρα πλήρους υποταγής των εργαζόμενων στο Δημόσιο μέσα και από τις επιχειρούμενες αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο. Θωρακίζουν το Κράτος, μπροστά στις επικίνδυνες πολεμικές εξελίξεις και τον κίνδυνο γενικευμένης ανάφλεξης.
Οι απαράδεκτες, αυταρχικές διατάξεις τους, που στην ουσία λένε «απαγορεύεται να μιλάς και να διεκδικείς», αποκαλύπτουν τον φόβο τους.
Φοβούνται τον αγώνα των Δημοσίων Υπαλλήλων, των εκπαιδευτικών, των Υγειονομικών, των εργαζόμενων στους Δήμους και Περιφέρειες που δεν συμβιβάζονται και αμφισβητούν την κυρίαρχη πολιτική στο Δημόσιο, που παλεύουν για δημόσιες υπηρεσίες στελεχωμένες στην υπηρεσία του λαού.
Δεν δεχόμαστε ένα πειθαρχικό δίκαιο που αντιμετωπίζει τη συνδικαλιστική δράση, το απεργιακό δικαίωμα, το δημοκρατικό δικαίωμα του κάθε συναδέλφου να ασκεί κριτική κλπ. ως εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου, που αλλάζει τη σύνθεση των Πειθαρχικών Συμβουλίων με την αποπομπή των εκπροσώπων των εργαζομένων και των δικαστών.
Κανένας μόνος του – Καμία μόνη της!
Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η αλληλεγγύη!
Η απάντηση στον αυταρχισμό της κυβέρνησης είναι η συσπείρωση στα σωματεία μας!
▶Καλούμε όλους τους συναδέλφους, στη μαζική τους συμμετοχή στην 24ωρη Πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία την Πέμπτη 28 Αυγούστου
▶ Να πάρει πίσω η κυβέρνηση της ΝΔ αυτό το απαράδεκτο σχέδιο νόμου.
▶ Όλοι στον αγώνα, όλοι στα σωματεία μας, ενωμένοι θα τα καταφέρουμε ακόμα μια φορά!
Γρεβενά, 26/08/2025