Ασφαλιστικές εισφορές: «Κλείδωσαν» στο 9% οι αυξήσεις

«Κλείδωσαν» τα αυξημένα ποσά για τις εισφορές που θα κληθούν να πληρώσουν για το 2023 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες: Οι νέες «φουσκωμένες» εισφορές για τους μη μισθωτούς θα πληρωθούν για πρώτη φορά τέλη Φεβρουαρίου, όταν και θα κληθούν να καταβάλουν τις εισφορές Ιανουαρίου. Η διαπιστωτική πράξη του υπουργού που θα καθορίζει και τα ποσοστά των αυξήσεων αναμένεται να υπογραφεί αρχές ή το πολύ έως τα μέσα Ιανουαρίου.

Όλες οι σχετικές πληροφορίες συγκλίνουν ότι το ποσοστό της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών θα διαμορφωθεί λίγο πάνω από το 9%. Παρά τις πιέσεις που δέχονται όλοι οι επαγγελματίες –όπως φυσικά και τα νοικοκυριά- λόγω του πληθωρισμού και του ενεργειακού κόστους, αλλά και των κινήσεων της ΕΚΤ που «ανεβάζει» ψηλότερα τα βασικά επιτόκια του ευρώ, το υπουργείο Εργασίας ενεργοποιεί κανονικά τις προβλέψεις των υφιστάμενων σχετικών διατάξεων του νόμου Βρούτση.

Τα νέα ποσά που θα πληρώσουν ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες

Έτσι, από την 1η Ιανουαρίου υιοθετούνται αναπροσαρμογές στις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, με την εξέλιξη αυτή να αφορά φυσικά και στα «μπλοκάκια». Η αναπροσαρμογή των εισφορών των μη μισθωτών το 2023 υπολογίζεται πως θα διαμορφώσει κατ’ ελάχιστο τα ποσά για κάθε κλίμακα ως εξής:

  • Οι κατώτατες (1η κατηγορία) εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και αυταπασχολουμένων (με πάνω από 5 έτη ασφάλισης) υπέρ της κύριας ασφάλισης θα ανέλθουν σε 168 ευρώ/μήνα (έναντι 155 ευρώ/μήνα σήμερα). Οι ανώτατες εισφορές (6η κατηγορία) θα ανέλθουν σε 545 ευρώ (έναντι 500 ευρώ).
  • Οι κατώτατες εισφορές υγείας της ίδιας ασφαλιστικής κατηγορίας θα ανέλθουν στα 60 ευρώ (έναντι 55 ευρώ) ενώ οι ανώτερες θα ανέλθουν σε 72 ευρώ (αντί 66 ευρώ)
  • Οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης θα ανέλθουν σε 42 ευρώ (1η κατηγορία) έναντι 39 ευρώ. Οι εισφορές στη 2η κατηγορία θα ανέλθουν 49 ευρώ (έναντι 47 ευρώ) και στη 3η κατηγορία 61 ευρώ (έναντι 56 ευρώ).
  • Οι εισφορές υπέρ του εφάπαξ θα ανέλθουν σε 28 ευρώ (1η κατηγορία), 33 ευρώ (2η κατηγορία) και 40 ευρώ (3η κατηγορία)
  • Οι εισφορές κύριας ασφάλισης για τους νέους επαγγελματίες με έως 5 έτη ασφάλισης θα ανέλθουν σε 101,3 ευρώ έναντι 93 ευρώ, ενώ οι εισφορές υπέρ της υγείας θα φτάσουν στα 36 ευρώ έναντι 33 ευρώ.
  • Οι κατώτατες εισφορές κύριας ασφάλισης των αγροτών θα ανέλθουν σε 99,2 ευρώ έναντι 91 ευρώ, ενώ οι ανώτατες θα φτάσουν στα 321,5 ευρώ (έναντι 295 ευρώ).
  • Οι κατώτατες εισφορές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των αγροτών θα ανέλθουν σε 34,8 ευρώ (έναντι 32 ευρώ), ενώ οι ανώτερες σε 41,4 ευρώ (έναντι 38 ευρώ).

Η διαδικασία για την επιλογή κλίμακας – Τι να προσέξετε

Σε κάθε περίπτωση και ενώ οι εισφορές είναι σε διαδικασία αναπροσαρμογής, οι επαγγελματίες καλούνται κανονικά να επιλέξουν την ασφαλιστική τους κλίμακα, χωρίς να γνωρίζουν πόσα χρήματα ακριβώς θα πρέπει να δώσουν για την κατηγορία που θα… επιλέξουν!

Στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://www.efka.gov.gr/el/asphalismenoi/me-misthotoi/epilogi-asfalistikis-katigorias) τέθηκε σε λειτουργία και μέσω αυτής οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν για το νέο έτος 2023 (Ενότητα Ασφαλισμένοι-> Επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας Κύριας Ασφάλισης Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών από 1/1/2023).

Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας δηλώνεται για τους κλάδους Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχής σε ενιαία αίτηση και ισχύει για όλο το έτος. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης – δήλωσης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας έχει καταληκτική ημερομηνία την 31η/1/2023.

Διευκρινίζεται ότι οι ασφαλισμένοι που δεν θα υποβάλλουν αίτηση – δήλωση επιλογής/μεταβολής θα παραμείνουν, για το έτος 2023, στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το προηγούμενο έτος.

Υπενθυμίζεται ότι η επιλογή των ανώτερων ασφαλιστικών κατηγοριών οδηγεί και σε υψηλότερες συνταξιοδοτικές παροχές.

www.enikonomia.gr