Επίδομα των 800 ευρώ: Δίνεται σήμερα σε 600.000 επαγγελματίες

Σήμερα η απόφαση με τα κριτήρια της επιστρεπτέας προκαταβολής – Από 2.000 έως 500.000 τα κρατικά δάνεια σε 90.000 επιχειρήσεις

Ζεστό χρήμα που φθάνει ακόμα και τις 500.000 ευρώ θα δουν τις επόμενες ημέρες στον τραπεζικό τους λογαριασμό περίπου 90.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ενώ σήμερα 600.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ.

Οι 90.000 επιχειρήσεις θα μοιραστούν το 1 δισ. ευρώ της επιστρεπτέας προκαταβολής με τα ποσά, τα οποία έχουν κατανεμηθεί ανάλογα με την πτώση το τζίρου που υπέστησαν τον Μάρτιο, να ξεκινούν από τις 2.000 ευρώ και να φθάνουν ακόμη και τις 500.000 ευρώ, δηλαδή το ανώτατο όριο επιδότησης.

Το κρατικό χαμηλότοκο δάνειο που χορηγείται ως επιστρεπτέα προκαταβολή ανέρχεται για τις περισσότερες επιχειρήσεις έως 10.000 ευρώ ενώ ελάχιστοι είναι οι τυχεροί που θα δουν το λογαριασμό τους να φουσκώνει με εξαψήφιο ποσό.Σήμερα θα εκδοθεί και η σχετική κοινή υπουργική απόφαση η οποία θα καθορίζει τους όρους χορήγησης του κρατικού δανείου.  Το ύψος του κρατικού δανείου που θα λάβει κάθε μια από τις 90.000 επιχειρήσεις  προσδιορίστηκε  με κριτήριο κυρίως την πτώση του τζίρου του Μαρτίου αλλά και τον αριθμό των εργαζομένων που η επιχείρηση παρά το γεγονός ότι πλήττεται από την κρίση του κορωνοϊού επέλεξε να μη αναστείλει τις συμβάσεις εργασίας τους.

Η πίστωση των ποσών στις επιχειρήσεις θα γίνει απευθείας στου τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων ενώ το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής θα επαναληφθεί και τον Μάιο. Δικαίωμα υποβολής αίτησης για να συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα έχουν όχι μόνο οι επιχειρήσεις που  απορρίφθηκαν στον πρώτο κύκλο της χρηματοδότησης γιατί δεν εμφάνισαν μείωση του τζίρου το Μάρτιο αλλά και οι επιχειρήσεις που θα λάβουν το κρατικό δάνειο. Βασικό κριτήριο  αποτελεί η μείωση του τζίρου τον Απρίλιο κάτι που θα επιτρέψει σε περισσότερες επιχειρήσεις να εκδηλώσουν ενδιαφέρον προκειμένου να αποκτήσουν ρευστότητα με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Σημειώνεται  πως η προκαταβολή είναι επιστρεπτέα, εν όλω ή εν μέρει. Για ένα έτος ο επιχειρηματίας δεν πληρώνει δόση, ενώ μετά θα κριθεί το ποσό επιστροφής σε μηνιαίες δόσεις και μέσα σε πέντε έτη. Αφορά  ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής και ανεξαρτήτως κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών. Η υποβολή αίτησης δεν δημιουργεί δικαίωμα επιδότησης. Οι επιχειρήσεις επιλέγονται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και έναν αλγόριθμο ενώ η χορήγηση της ενίσχυσης γίνεται στον λογαριασμό που έχει δηλωθεί στην ΑΑΔΕ.

www.news.gr