Επιστροφή στα σχολεία στις 14 Σεπτεμβρίου

Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν για την πρόληψη και προστασία από τον κοροναϊό ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας

Στις 14 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία όλης της χώρας, όπως ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Η υπουργός τόνισε ότι όλα είναι έτοιμα και έχουν ληφθεί όλα τα αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης που έχουν υποδείξει οι ειδικοί. Όπως ανέφερε, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Επίσης, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς μαθητών. Δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας στα διαλείμματα, τα οποία θα είναι διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών, ούτε στη γυμναστική.

Πέραν της χρήσης μάσκας, η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε και σε σειρά άλλων ρυθμίσεων αναφορικά με τα σχολεία, τα διαλείμματα, τη λειτουργία κυλικείων, την πραγματοποίηση εκδρομών και άλλων δραστηριοτήτων. Μεταξύ των μέτρων που έχουν προβλεφθεί, είναι τα εξής:

– Θα διανεμηθούν, με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντισηπτικά στα σχολεία, και προβλέπεται σχολαστικός καθαρισμός και κατά τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων και μετά το πέρας αυτής.

– Δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ σε σχολεία, σε περιπτώσεις που χρήζουν επέμβασης.

– Διαφορετικά διαλείμματα, ώστε να περιοριστεί ο συγχρωτισμός πολλών διαφορετικών μαθητικών ομάδων.

– Τα κυλικεία θα λειτουργήσουν προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες, με ειδική πρόβλεψη ΥΠΕΣ στη βάση οδηγιών της Επιτροπής.

– Οι σχολικοί εορτασμοί θα διενεργούνται εντός κάθε τμήματος για την αποφυγή συγχρωτισμού διαφορετικών μαθητικών ομάδων.

– Οι μαθητικοί διαγωνισμοί θα διενεργούνται με υποχρεωτική χρήση μάσκας και πλήρη τήρηση των λοιπών μέτρων προστασίας.

– Δεν θα πραγματοποιούνται μέχρι νεωτέρας σχολικές εκδρομές και μαθητικά συνέδρια.

– Οι επισκέψεις σε μουσεία και δημόσια κτήρια, καθώς και οι περίπατοι επιτρέπονται ανά τμήμα.

– Όσον αφορά τα αθλήματα, ενθαρρύνεται η άσκηση σε εξωτερικό χώρο. Στα ομαδικά αθλήματα οι ομάδες πρέπει να είναι μικρές και σταθερές ως προς τη σύνθεσή τους. Δεν θα πραγματοποιηθούν τα σχολικά πρωταθλήματα.

– Για τα εργαστήρια προβλέπεται διατήρηση σταθερών ομάδων συνεργασίας. Απαιτείται καθαρισμός των υλικών/εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση.

– Στις αίθουσες Πληροφορικής προβλέπεται καθαρισμός του πληκτρολογίου και του ποντικιού μετά από κάθε χρήση.

– Για τα Μουσικά Όργανα, ειδικά σε περίπτωση χρήσης πνευστών οργάνων, να τηρείται απόσταση τριών μέτρων. Προβλέπεται καθαρισμός οργάνων μετά από κάθε χρήση.

Η κ. Κεραμέως έκανε ειδική αναφορά στην κατανάλωση νερού από κοινόχρηστες βρύσες στα σχολεία, συστήνοντας στους μαθητές να κάνουν χρήση του παγουριού, το οποίο θα δωρίσει το υπουργείο σε όλους τους μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων της χώρας.

Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στα ζητήματα απουσιών, μαθητών και εκπαιδευτικών, που σχετίζονται με τον κοροναϊό. Οι περιπτώσεις που θα δικαιολογούνται οι απουσίες είναι οι εξής:

– Πρώτον, αν νοσεί από κοροναϊό ο ίδιος ο μαθητής/εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

– Δεύτερον, αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως θα οριστεί από την Επιτροπή. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας.

– Τρίτον, αν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχει οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από το θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας, και στην περίπτωση αυτή θα παρέχει τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν σπίτι.