Σκοπιανός πάει την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, γιατί έκανε 11 μήνες σε ελληνική φυλακή για κατοχή… αλευριού!

Στόχος να λάβει από το ελληνικό κράτος την αποζημίωση που θεωρεί ότι του αξίζει

Για γέλια και για κλάματα η είδηση ότι ένας 39χρονος βοσκός από τα Σκόπια ετοιμάζεται να διασύρει διεθνώς τη χώρα μας, επειδή πέρασε 11 ολόκληρους μήνες σε ελληνική φυλακή, για «παράνομη» κατοχή 827 γραμμαρίων… αλεύρι!  

Το θέμα είναι πως οι Αρχές ήταν πεπεισμένες πως πρόκειται για ηρωίνη, και τώρα ο «δράστης» ετοιμάζεται να πάρει την εκδίκησή του για το ασυγχώρητο λάθος, προσφεύγοντας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως το Γενικό Χημείο του Κράτους γνωμάτευσε πως η… μυστηριώδης σκόνη που είχε στην κατοχή του ήταν ναρκωτικά, αλλά αλεύρι, «μόλις» δύο μήνες μετά τη σύλληψή του. Παρ όλα αυτά, η -τυφλή- δικαιοσύνη αυτό το είδε με… καθυστέρηση 11 μηνών, αφήνοντας τον άτυχο βοσκό να «σαπίζει» αδίκως στη φυλακή, μακριά από τη σύζυγο και το ανήλικο και με ειδικές ανάγκες παιδί του.

Στην συγκεκριμένη υπόθεση (την οποία αποκάλυψε στα τέλη του 2019 η Εφημερίδα των Συντακτών), έχουν συμβεί, όμως, και δυο οξύμωρα περιστατικά:

  • Πρώτον, το έγγραφο του Γενικού Χημείου δεν κατάφερε να εντοπίσειούτε η ανακρίτρια Κιλκίς που έκανε την έρευνα, ούτε ο εισαγγελέας, ούτε δυο δικαστικά συμβούλια που έστειλαν τον άνθρωπο σε δίκη
  • Δεύτερον, μετά την αθώωσή του, ο 39χρονος προσέφυγε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ζητώντας αποζημίωση, όπως προβλέπεται από το ελληνικό Δίκαιο. Η αποζημίωση σε τέτοια περίπτωση κυμαίνεται μεταξύ 20 και 50 ευρώ ημερησίως, αλλά, το εφετείο έκρινε πως τα 20 ευρώ ημερησίως ήταν αρκετά για να «αναπληρώσουν» τους 11 χαμένους μήνες της ζωής του, μη λογαριάζοντας την ηθική βλάβη, την ψυχική και σωματική ταλαιπωρία, καθώς και την διαπόμπευση που υπέστη.

Πλέον, ο συνήγορός του, Μόρφης Βασιλακέρης, ετοιμάζει την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο,προκειμένου να δικαιωθεί και εκεί ο εντολέας του για τις εμφανείς παραλείψεις της ελληνικής Δικαιοσύνης στο πρόσωπό του.

«Ποια είναι, εν τέλει, η τρέχουσα αξία της “απαραβίαστης” προσωπικής ελευθερίας στην χώρα μας; Όπως φαίνεται, αυτή τιμάται προς 20 ευρώ ημερησίως», γράφει σε άρθρο του για αυτό ακριβώς το θέμα στο περιοδικό NOVACRIMINALIA, ο καθηγητής και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, Ηλ. Αναγνωστόπουλος.

Τον περασμένο Γενάρη ξεκίνησε η περιπέτεια

Η περιπέτεια του 39χρονου βοσκού ξεκίνησε τον περασμένο Γενάρη, όταν πέρασε στο ελληνικό έδαφος από το χωριό Στρώμνιτσατης γειτονικής χώρας, χωρίς διαβατήριο και κρατώντας ένα πακέτο με αλεύρι, κάτι που, όμως, είναι συνηθισμένο σε κατοίκους παραμεθόριων χωριών Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας.

Οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κιλκίς τον εντόπισαν και σχημάτισαν εις βάρος του δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για διακίνηση και εισαγωγή ναρκωτικών στην ελληνική επικράτεια!Δεν παρέλειψαν, ωστόσο, να στείλουν δείγμα 5,5 γραμμαρίων της ουσίας στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Ο άνθρωπος φώναζε πως δεν κρατούσε ναρκωτικά, αλλά δεν έπεισε ανακριτή και εισαγγελέα και προφυλακίστηκε!

Στις 6 Μαρτίου 2019, με επίσημο έγγραφό του, το Χημείο ξεκαθάρισε πως η «ύποπτη» σκόνη ήταν αλεύρι. Το έγγραφο διαβιβάστηκε στις αρχές, αλλά ουδείς το έλαβε υπόψιν. 

Ο άτυχος άνδρας κατέθεσε, κατόπιν, μόνος του αίτηση αποφυλάκισης, η οποία απορρίφθηκεκαι ο 39χρονος παραπέμφθηκε σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Μάλιστα, όχι μόνο το κατηγορητήριο συντάχθηκεστις 13 Μαΐου 2019, δηλαδή δυόμισι μήνες μετά την κοινοποίηση της έκθεσης του Χημείου, την οποία κανένας δεν είδε, αλλά το καλοκαίρι ανανεώθηκε το 6μηνο προσωρινής κράτησής του!

Τελικά, το χαρτί εντόπισε (αφού της επισημάνθηκε επισταμένως) η εισαγγελέας της έδρας, γεγονός που οδήγησε στην απαλλαγήτου.