Βιβλιοθήκη Γρεβενών: Παρουσίαση βιβλίου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου  “Ο Κόμης Σπάτουλας και η βιταμίνη D” της διαιτολόγου-διατροφολόγου, Σοφίας Μπάμπου στο αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης την Πέμπτη 6 Απριλίου. Έκλεισε με αυτό τον ευχάριστο τρόπο ο κύκλος των δράσεων που ήταν αφιερωμένες στον εορτασμό της παγκόσμιας μέρας Παιδικού βιβλίου!

Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση μικρών και μεγάλων φίλων της βιβλιοθήκης μας, καθώς ο φιλόξενος χώρος μας πλημμύρισε από ενθουσιώδεις παιδικές φωνές. Η προϊσταμένη καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παριστάμενους και την συγγραφέα που αποτελεί και στενή συνεργάτιδα της βιβλιοθήκης μας.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο η συγγραφέας και αναφέρθηκε στις αιτίες που την οδήγησαν στη συγγραφή αυτού του παιδικού βιβλίου. Τόνισε το πόσο σημαντική για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι η βιταμίνη D και παρουσίασε με συνοπτικό και κατανοητό από όλους λόγο τα προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη της. Επιπροσθέτως, μίλησε για το «μεσογειακό παράδοξο», δηλαδή ενώ ζούμε σε χώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια ένας στους τρεις κατοίκους αντιμετωπίζει έλλειψη στη συγκεκριμένη βιταμίνη και για τις πηγές, τους τρόπους με τη βοήθεια των οποίων είναι εφικτή η πρόσληψη της βιταμίνης D.

Ακολούθησε η δραματοποίηση του περιεχομένου του βιβλίου από τη Σοφία και την εθελόντρια της βιβλιοθήκης μας, Λίτσα Μήττα που υποδύθηκαν τους βασικούς χαρακτήρες. Έτσι, μπροστά μας ξετυλίχθηκε η απολαυστική ιστορία του Κόμη Σπάτουλα και του πολυμήχανου βοηθού του, του Μαστροχαλαστάιν, που καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να ικανοποιήσει τις «τρελές» επιθυμίες του εκκεντρικού εργοδότη του.

Η Σοφία (Μαστροχαλαστάιν) και η Λίτσα (Κόμης Σπάτουλας) με τη σπιρτάδα, την ευθυμία και τη ζωντάνια τους ξεσήκωσαν μικρούς και μεγάλους προκαλώντας ενθουσιώδεις αντιδράσεις. Προσκάλεσαν τους μικρούς μας φίλους σε μια αγωνιώδη διατροφική αναζήτηση, καθώς τα παιδιά έπρεπε να βοηθήσουν τον… απεγνωσμένο Μαστροχαλαστάιν να εντοπίσει τροφές που αποτελούν πηγή της βιταμίνης D! Έτσι, μέσα στους χώρους της βιβλιοθήκης και χάρη στη φαντασία και την επινοητικότητα τους τα παιδιά σε συνεργασία με τον ήρωά μας περισυνέλεξαν στρείδια, σολομό, γαρίδες, αυγά, άγρια μανιτάρια και άλλες λιχουδιές! Του τα πρόσφεραν και τον βοήθησαν να τα μαγειρέψει στο καζάνι του για να ευχαριστήσει τον Κόμη Σπάτουλα!

Τα κατάφερε τελικά ο σεφ-βοηθός με την παράξενη ομιλία, τις ευφάνταστες ιδέες και τις πρωτότυπες συνταγές ;

Οι δύο πρωταγωνίστριες καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό που καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίασης αλληλεπιδρούσε μαζί τους συνεπαρμένο από τη γεμάτη σπιρτάδα, χιούμορ και περιπετειώδεις αναζητήσεις ιστορία! Ευχαριστούμε θερμά τη Σοφία και τη Λίτσα για το υπέροχο απόγευμα που μας χάρισαν και για τη συνολική τους προσφορά στις δράσεις της βιβλιοθήκης μας. Στη Σοφία ολόψυχα ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο το συγγραφικό της εγχείρημα και να ευοδωθεί κάθε επαγγελματικό της βήμα. Τέλος, αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε για ακόμα μια φορά τους μικρούς και μεγάλους φίλους της βιβλιοθήκης μας που ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό στα καλέσματά μας!

Οργάνωση εκδήλωσης: Θεολογία Ταρλατζή