ΓΙΟΡΤΗ ΛΗΞΗΣ : ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΕΝΩΜΕΝΕΣ ΠΑΝΤΑ

Με μία τελευταία όμορφη και συγκινητική δράση με τίτλο: Βιβλιοθήκες ενωμένες για πάντα ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η καλοκαιρινή εκστρατεία 2023 “100 ακριβώς!!! Θησαυροί της Άλκης και της Ζωρζ” στις 30/8/2023 στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών.

Όλα ήταν διαφορετικά την συγκεκριμένη ημέρα,  μια γιορτινή εικόνα στο παιδικό τμήμα αλλά και γιορτινή διάθεση από όλους τους συμμετέχοντες. Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε και ότι δημιούργησαν τα παιδιά καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού συγκεντρώθηκε και στήθηκε μια ολοκληρωμένη έκθεση κατά χρονολογική σειρά των δράσεων. Επίσης στήθηκε και ένας νόστιμος και χορταστικός μπουφές με γλυκά και αλμυρά εδέσματα.

Τα παιδιά ήρθαν με τους φίλους, τους γονείς, τους παππούδες τους και με χαρά έδειχναν και εξηγούσαν τι έκαναν στην κάθε δράση ξεχωριστά. Παρατήρησαν με προσοχή ξανά ό,τι έκαναν, ξαναδιάβασαν τα κείμενα αφόρμησης και συζήτησαν μεταξύ τους τις εμπειρίες που έζησαν.

Αφού γεύτηκαν τα κεράσματα καθίσαμε σε ένα μεγάλο κύκλο και αρχίσαμε τη συζήτηση για τις ημέρες που ζήσαμε στη βιβλιοθήκη. Με αυθορμητισμό ζωντάνια και ειλικρίνεια οι παρευρισκόμενοι τοποθετήθηκαν και είπαν τις απόψεις τους που πραγματικά ήταν πολύ συγκινητικές.

Γνώση, παιχνίδι, αναγνώσεις, φιλίες, δημιουργίες, ανακαλύψεις δεξιοτήτων ήταν όλα αυτά που ακούστηκαν, αλλά και προτάσεις που πραγματικά  μας φόρτισαν συναισθηματικά όπως «όταν ερχόμουν στη βιβλιοθήκη η χαρά μου πήγαινε μέχρι τα σύννεφα», «μόνο που είδα τι κάνουμε εδώ ήθελα να έρχομαι συνέχεια δεν κρατιόμουν», «ερχόμαστε και βλέπουμε ο ένας τον άλλον».

Στη συνέχεια τους δόθηκαν δύο μικρά ξύλινα αντικείμενα και ένας μικρός πίνακας με βάση αυτά που εμπνεύστηκαν και έφτιαξαν πολύ όμορφες ζωγραφιές που τις συνόδεψαν δυνατά μηνύματα για τη βιβλιοθήκη.

Αυτοί οι πίνακες  είναι το ενθύμιο για το καλοκαίρι των δράσεων.  Το αποκορύφωμα της γιορτής ήταν ο χορός που στήσαμε μικροί μεγάλοι κλείνοντας με τον πιο κεφάτο και διασκεδαστικό  τρόπο. Πέρασαν πολύ όμορφα χάρηκαν για πολλοστή φορά και μας είπαν ότι δεν θα σταματήσουν να έρχονται στη βιβλιοθήκη. Αποχαιρετήσαμε τα παιδιά που ήταν από άλλες πόλεις και θα φεύγανε. Ευχηθήκαμε σε  όλα τα παιδιά  η ζωή τους να είναι  γεμάτη με γνώση, φαντασία, αγάπη, φιλίες, αναγνώσεις, δημιουργία και όμορφες αναμνήσεις και αυτά μας χάρισαν το πιο γλυκό χαμόγελό τους και την πιο ζεστή τους αγκαλιά.

Τα δεδομένα της καλοκαιρινής εκστρατείας

Αριθμός εργαστηρίων: 14

Εθελοντές που στήριξαν το πρόγραμμα: 15

Παιδιά που παρακολούθησαν τα εργαστήρια: 250

Βιβλία που δανείστηκαν: 230

Ευχαριστούμε θερμά την Εθνική Βιβλιοθήκη για την διοργάνωση και το σχεδιασμό των δράσεων της Καλοκαιρινής Εκστρατείας με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Εφαρμογών και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ.

Επίσης, ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους εθελοντές που με ιδιαίτερη χαρά και ενθουσιασμό έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, συνεισέφεραν τον χρόνο, τις γνώσεις, την αγάπη τους για τα παιδιά, και την υποστήριξή τους στο έργο της βιβλιοθήκης συμβάλλοντας καθοριστικά στην υλοποίηση της Καλοκαιρινής Εκστρατείας : Αγγελοπούλου Μαρία κοινωνική λειτουργός, Βανιώτη Δέσποινα αρχιτέκτονας, Ιορδανίδου Φανή κοινωνική λειτουργός, Κουλονίτσιου Φανή ψυχολόγος, Κωτούλα Ιωάννα εκπαιδευτικός, Λόλα Ζωή αρχαιολόγος, Ματσαρίδου Μάρθα αρχειονόμος, Μήττα Λίτσα διοικητική υπάλληλος, Ντόνα Ειρήνη εκπαιδευτικός, Παπανίκου Αλεξάνδρα  μηχανικός πληροφορικής, Παπαβασιλείου Καλλιόπη μαθήτρια Γυμνασίου, Ραπτόπουλος Σωτήρης αρχαιολόγος, Ριζάκη Βασιλική εκπαιδευτικός, Τσεβεκίδου Ελένη μαθήτρια Γυμνασίου Τσιάλτα Ζωή φοιτήτρια αγγλικής φιλολογίας.

Επίσης, το Κέντρο Πρόληψης Γρεβενών Ορίζοντες, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών, τα ΓΑΚ Γρεβενών για την άψογη συνεργασία που είχαμε μαζί τους.

Ακόμα ευχαριστούμε την Πετρούλα Χατζή αποσπασμένη εκπαιδευτικό στη βιβλιοθήκη, τους Γιώργο Τζημόπουλο, φοιτητή Φιλοσοφικής και την Μπλεόνα Ίσα, φοιτήτρια Επικοινωνίας και ψηφιακών μέσων που πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση στη βιβλιοθήκη και προσέφεραν την πολύτιμη βοήθεια τους στις δράσεις.

Αλλά αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τα παιδιά για την συμμετοχή τους και το αμείωτο ενδιαφέρον που έδειξαν , τη χαρά το κέφι που μας μετέδωσαν και περάσαμε ένα ακόμα υπέροχο καλοκαίρι μαζί τους!

Συντονισμός δράσης : Θεολογία Ταρλατζή βιβλιοθηκονόμος, Ευαγγελία Καραμπερίδου εκπαιδευτικός