Επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα Γρεβενά

Το εγχείρημα στον δρόμο για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυξε ο Αλέξης Τσίπρας, με την ομιλία του στο φουαγιέ του Κέντρου Πολιτισμού, πρώτο σταθμό της διήμερης (Τετάρτη 13 και Πέμπτη 14 Νοεμβρίου) στη Δυτική Μακεδονία. Στην ομιλία του, ο κ. Τσίπρας ζήτησε απ’ τους πολίτες “να χτίσουμε μαζί τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής και να είναι ο κορμός της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης της χώρας μας” Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Έρχομαι σήμερα εδώ, σε μία νέου τύπου καμπάνια και νέου τύπου εκστρατεία που έχουμε ξεκινήσει. Πρώτα από όλα, είναι πολύ θετικό για εμένα -και για εσάς νομίζω- το γεγονός ότι εγκαινιάζουμε μία νέα σχέση επικοινωνίας με τους πολίτες.

Καινοτομούμε. Και αυτό γιατί δεν ερχόμαστε να μιλήσουμε με τους πολίτες προεκλογικά, αλλά μετά τις εκλογές, κάτι που δεν είναι σύνηθες. Και πιστεύω ότι αυτό το εκτιμούν οι τοπικές κοινωνίες. Ερχόμαστε, όχι για να ζητήσουμε τη ψήφο τους τώρα, άλλωστε βρισκόμαστε λίγο μετά τις εκλογές, αλλά για να ζητήσουμε τη γνώμη τους, τις απόψεις, τις θέσεις τις αγωνίες και τις σκέψεις τους. Να ζητήσουμε όμως και τη συμμετοχή τους. Διότι αυτό που θέλουμε να ξεκινήσουμε είναι ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο. Να συγκροτήσουμε την δημοκρατική και προοδευτική παράταξη της νέας εποχής.

Και η προοδευτική παράταξη δεν μπορεί να έχει μέλη χειροκροτητές και ψηφοφόρους μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια. Αλλά ενεργούς, συμμέτοχους στη λήψη αποφάσεων, στο σχεδιασμό για το πρόγραμμα της επόμενης μέρας και, βεβαίως, συμμέτοχους και στη μεγάλη προσπάθεια να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε η χώρα να προχωρήσει σε ένα δρόμο κοινωνικής δικαιοσύνης, προόδου, δημοκρατίας και προκοπής».

Αναφερόμενος στη διακυβέρνηση της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα και τις πολιτικές που ακολούθησε η κυβέρνησή του, ο κ. Τσίπρας σημείωσε, μεταξύ άλλων: « Εμείς δεν κυβερνήσαμε σε μια περίοδο παχιών αγελάδων. Εμείς δεν μοιράζαμε δεξιά και αριστερά τους κόπους του ελληνικού λαού Προσπαθήσαμε να συμμαζέψουμε τα ασυμμάζευτα.

Μια χρεοκοπημένη οικονομία και μια χρεοκοπημένη χώρα. Ταυτόχρονα όμως προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες αδικίες. Να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους και να εφαρμόσουμε μια πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης, όχι μόνο σε επίπεδο εντός της κοινωνίας, αλλά και σε γεωγραφικό επίπεδο. Στις Περιφέρειες εκείνες που όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν οι αδικημένες. Μια από αυτές ήταν και η δικιά σας εδώ της Δυτικής Μακεδονίας και πιστεύω, και αυτό θα το δείξει ο καιρός και οι πολίτες θα το κρίνουν στο μέλλον, έγιναν πολύ σημαντικά πράγματα τη προηγούμενη τετραετία».

Κριτική στη κυβέρνηση Μιλώντας στους πολίτες των Γρεβενών, ο πρώην πρωθυπουργός, δεν παρέλειψε να κάνει και κριτική στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως «μόλις μέσα σε 4 μήνες από τη νέα διακυβέρνηση, έχουν αρχίσει να διαψεύδονται οι μεγάλες προσδοκίες που δημιούργησαν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι πριν από τις εκλογές. Μας υποσχέθηκαν ότι θα γίνει ο ουρανός πιο γαλανός. Μάλλον ο σημερινός βροχερός ουρανός αντιπροσωπεύει καλύτερα την εικόνα που πλέον διαμορφώνεται».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η πολιτική της κυβέρνησης “θα μας φέρει ξανά μπροστά σε αδιέξοδα, διότι βγήκαμε μεν απ τα μνημόνια, αλλά το θέμα ήταν να χτυπήσουμε και τις αιτίες που μας οδήγησαν σε αυτά: το πελατειακό κράτος, τις πολιτικές εξυπηρετήσεις ημετέρων, μεγάλων ολιγαρχικών συμφερόντων, σπατάλη προς όφελος των λίγων, νεοφιλελεύθερη πολιτική διάλυσης εργασιακών σχέσεων…”. Πρόσθεσε ότι “η βασική τους προεκλογική σημαία ήταν η μεσαία τάξη, οι ελαφρύνσεις, όμως πολύ φοβάμαι ότι ήδη βλέπουμε επιβαρύνσεις”, σχολιάζοντας ότι έλυσαν το θέμα της ΔΕΗ, ρίχνοντας όμως το βάρος στις πλάτες των καταναλωτών. Μίλησε για “κατάργηση με μιας των κατακτήσεων που πήραμε πίσω μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια, στις εργασιακές σχέσεις”, αναίρεση στην πράξη της άρσης της μείωσης του αφορολόγητου.

Παραπέμποντας δε, στα σημερινά στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, είπε ότι τον Οκτώβριο είχαμε το χειρότερο ισοζύγιο προσλήψεων έναντι απολύσεων τα τελευταία 18 χρόνια, και αυτό ως αποτέλεσμα του “σήματος” ενθάρρυνσης των ελαστικών σχέσεων, που εστάλη απ’ την κυβέρνηση. «Βλέπουμε την πλήρη κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, βλέπουμε την κατάρ συνέχεια στην 11 συνέχεια από την 10 γηση της Ελπίδας για αύξηση του κατώτατου μισθού όπως είχαμε προγραμματίσει εμείς τα προηγούμενα χρόνια ώστε να στηριχθούν οι αδύνατοι συμπολίτες μας.

Βλέπουμε την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Όταν εμείς αφήσαμε τη Μόρια με 5.500 ανθρώπους σήμερα βλέπουμε να υπάρχουν 13.000 άνθρωποι και μάλιστα λένε ότι το πρόβλημα ήταν, ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Βλέπουμε επίσης την προσπάθειά τους στη σημερινή κυβέρνηση να συγκαλύψουν ένα τεράστιο σκάνδαλο στο χώρο της υγείας του φαρμάκου το σκάνδαλο της novartis και μιλάνε για σκευωρία και ταυτόχρονα βλέπουμε μία κυβέρνηση που διακρίνεται από ένα ιδιότυπο νέο συντηρητισμό και από διάθεση καταστολής», ανέφερε επισημαίνοντας ότι η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση θέλει με επικοινωνιακό τρόπο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και αντί να λύσει τα προβλήματα που αφορούν τη διαβίωση των ανθρώπων που έρχονται στα νησιά της χώρας, κάνει επιχειρήσεις-σκούπα στα αγαπημένα της Εξάρχεια, «εκεί που αδειάζουν καταλήψεις κτιρίων όπου μέσα υπάρχουν πρόσφυγες μανάδες και παιδιά».

Επίσης είπε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μία οικονομία που τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν φοροελαφρύνσεις στοχευμένες όμως δυστυχώς, «…εκεί που αυτοί θέλουν ενώ εμείς θέλαμε οριζόντια διανομή των πλεονασμάτων  στον πληθυσμό και όχι μόνο στο μεγάλο κεφάλαιο.

 

Βεβαίως μας παρουσιάζουν τα έτοιμα χρήματα που διαχειρίζονται  αυτό το διάστημα ως δικά τους, προερχόμενα από αυτή την κυβέρνηση. Αυτή η υπόθεση σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα δείγμα ακραίου νεοσυντηρητισμού, «… που μας γυρνάει στη δεκαετία του 50 και δεν είναι δυστυχώς το μόνο κρούσμα ακραίου νέο συντηρητισμού». Αναφερόμενος στο προσφυγικό, σημείωσε ότι «κατηγορούσαν προεκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ πως έχει ανοίξει τα σύνορα και φέρνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αυτούς τους κατατρεγμένους της γης, γιατί θέλει να γεμίσει τη χώρα με τις τζιχαντιστές και δεν ελέγχει τα θαλάσσια σύνορα».

«Εμείς», όπως πρόσθεσε, «παραδώσαμε μία κατάσταση, δύσκολη μεν, αλλά υπό έλεγχο, και ταυτόχρονα είχαμε καταφέρει σε διεθνές επίπεδο να πάρουμε τα εύσημα και να κατατάξουμε την Ελλάδα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, εκεί όπου υπάρχει ανθρωπιά, εκεί όπου υπάρχουν αξίες, όπως αλληλεγγύη, και συμπαράσταση στον κατατρεγμένο, στο συνάνθρωπο. Παραδώσαμε τη Μόρια με 5000 πρόσφυγες και σήμερα έχει 18.000».

Όσον αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών, είπε ότι «μας έλεγαν πως ήμασταν εμείς που προδώσαμε τη Μακεδονία με αυτή τη συμφωνία και μόλις ανέλαβαν, βγήκαν και είπαν όχι μόνο θα την τηρήσουν, αλλά θα την τιμήσουν αυτή τη συμφωνία». Έντονη ήταν η αντίδρασή του στην ανακοίνωση της υπουργού Παιδείας για κατάργηση 38 νέων τμημάτων ΑΕΙ “που έστησε η δική μας κυβέρνηση σε μια προοπτική αναδιαμόρφωσης του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και αύξησης του αριθμού παιδιών που θα λαμβάνουν ανώτατη εκπαίδευση”.

 

 

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για “εκδικητική πράξη απέναντι στη νέα γενιά και το μέλλον του τόπου” και είπε ότι “εντάσσεται σε μια στρατηγική να ανοίξουν τον δρόμο στα κολέγια, στην ιδιωτική εκπαίδευση”.  “Κάθε ανώτατη σχολή που κλείνει, είναι ευκαιρία στις αντίστοιχες θέσεις της για σπουδές, να τις καταλάβουν ιδιωτικά κολέγια αμφιβόλου ποιότητας σπουδών” είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Τόνισε δε, ότι αυτή είναι η ουσία της ιδεολογικής διαφοράς του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ για την εκπαίδευση: “Θέλουν να δώσουν έδαφος στα ιδιωτικά κολέγια και ταυτόχρονα θέλουν να μειώσουν τις δαπάνες του Προϋπολογισμού για την παιδεία” είπε, επισημαίνοντας ότι αυτό αφορά και τα τμήματα ΑΕΙ που επρόκειτο να ανοίξουν στην Άμφισσα, τα Ψαχνά, τη Λαμία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια του διαλόγου που ακολούθησε με τους πολίτες και αφού απάντησε σε μια σειρά ερωτήσεών τους αφού απάντησε σε κάποιες ερωτήσεις, κάλεσε τον κόσμο να έρθει κοντά στις οργανώσεις και  στο  δύσκολο στοίχημα που πιστεύει ότι θα πετύχει και έχει βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ, όλοι «να το αγκαλιάσετε και για αυτό σας καλούμε να καλέσετε και εσείς τόσους και άλλους τόσους πολίτες δημοκρατικούς και προοδευτικούς που δεν μας ενδιαφέρει αν κατάγονται από την αριστερά, αν ψήφιζαν από γεννησιμιού τους αριστερά, αν συμφωνούν στο 100% μαζί μας».

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι αν συντονίζονται μαζί μας με τις δικές μας αξίες και προτάγματα, αν συντονίζονται με τις δικές μας επιδιώξεις». Και μία βασική επιδίωξη τόσο του ίδιου όσο και του κόμματος τους είναι όπως ανέφερε, «Να πάμε ένα λιθαράκι προς τα μπρος την υπόθεση της χώρας και της προόδου της χώρας,  να δημιουργήσουμε συνθήκες προκοπής και Κοινωνικής Δικαιοσύνης».

Η περιοδία του κ. Τσίπρα στη Δυτική Μακεδονία ολοκληρώνεται σήμερα με επίσκεψή του στη Κοζάνη, τα Σέρβια και τη Φλώρινα.  ”Πρωινή” Γρεβενών