Ημερίδα για τα αποτελέσματα της Πράξης: «Διαχειριστικές δράσεις προστατευόμενων περιοχών, ειδών και τύπων οικοτόπων στην περιοχή ευθύνης του τέως Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου»

Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α πραγματοποίησε με επιτυχία, την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, ημερίδα στα Γρεβενά με στόχο την προβολή των αποτελεσμάτων της Πράξης: «Διαχειριστικές δράσεις προστατευόμενων περιοχών, ειδών και τύπων οικοτόπων στην περιοχή ευθύνης του τέως Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου» του ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

Στελέχη της Μονάδας Διαχείρισης, παρουσίασαν τις δράσεις της Πράξης και τα καινοτόμα μέτρα που υλοποιήθηκαν για την προστασία της άγριας πανίδας και την ελάττωση των συγκρούσεων ανθρώπου – ειδών άγριας πανίδας. Τα μέτρα αυτά αφορούν στη δημιουργία και πιλοτική τοποθέτηση σε οικισμούς του Εθνικού Πάρκου, ειδικών απροσπέλαστων από την αρκούδα κατασκευών εγκατάστασης κάδων απορριμμάτων, στη δημιουργία και λειτουργία Ομάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων και στη πιλοτική δημιουργία και λειτουργία Ομάδας απώθησης αρκούδων από ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους (Antibear Dog Unit) που συμβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα μας.

 Επίσης, στην ημερίδα παρουσιάσθηκαν:

  • από τον Δρ. Δημήτριο Χατζόπουλο, Κτηνίατρο της Ερευνητικής Ομάδας Οικολογίας Άγριας Πανίδας του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τα αποτελέσματα του έργου για την ενίσχυση της αποτελεσματικής λειτουργίας του Δικτύου Σκύλων Φύλαξης κοπαδιών στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, σχετικά με την επιλογή καλών γεννητόρων, την καθοδήγηση των κτηνοτρόφων σχετικά με την αντιμετώπιση ασθενειών ή τραυματισμών και την ορθή κτηνιατροφαρμακευτική περίθαλψη
  • από τον κ. Αλέξανδρο Ντάκη, Ιχθυολόγο MSc, τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από την επιστημονική παρακολούθηση των ποτάμιων συστημάτων της περιοχής του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου σε ότι αφορά τα είδη ιχθυοπανίδας, τις πιέσεις ή απειλές που αυτά υφίστανται καθώς και προτάσεις για την διαχείριση τους
  • από τον κ. Γεώργιο Κωνσταντινίδη, Ερευνητή – Πρόεδρο των Μανιταρόφιλων Ελλάδας, τα αποτελέσματα της μελέτης και καταγραφής της μυκοχλωρίδας του Εθνικού Πάρκου.

Η Πράξη συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ταμείου Συνοχής και από εθνικούς πόρους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.