Το περιεχόμενο των «μπλε φακέλων» σε 4+1 υπουργεία – Οι προτεραιότητες που θα «τρέξουν» οι υπουργοί

Το δίδυμο των υπουργών Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και Σταύρος Παπασταύρου έχουν επιμεληθεί τον νέο οδικό χάρτη του κάθε υπουργείου

Μπορεί η συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου να είχε πανηγυρικό χαρακτήρα, ωστόσο το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός στα μέλη της κυβέρνησης ήταν ξεκάθαρο και συνοψίζεται σε δύο λέξεις: «σκληρή δουλειά». Και αυτό διεφάνη από την πρώτη στιγμή με τον ίδιο να επισκέπτεται χθες το απόγευμα το πρώτο τη τάξει υπουργείο Οικονομικών καταδεικνύοντας το στόχο που έχει σε συνεργασία με το νέο οικονομικό επιτελείο να μετατρέψει το μοντέλο της ελληνικής οικονομίας σε πιο παραγωγικό και εξωστρεφές, προκειμένου η επιδιωκόμενη ανάπτυξη να έχει θετικό αντίκτυπο στη βελτίωση των εισοδημάτων των πολιτών. Οι υπουργοί έλαβαν στα χέρια τους τους «μπλε φακέλους» που περιλαμβάνουν, το συνολικό πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023-2027 αλλά και πιο ειδικά τον προγραμματισμό για τις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης.

Το δίδυμο των υπουργών Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και Σταύρος Παπασταύρου έχουν επιμεληθεί τον νέο οδικό χάρτη του κάθε υπουργείου, ο οποίος περιλαμβάνει ορόσημα μέχρι το τέλος του 2023 για όλες τις μεταρρυθμίσεις, το κοινοβουλευτικό έργο αλλά και τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας σε σχέση με το ταμείο Ανάκαμψης. Στο υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνονται τα εξής ορόσημα:

  • Αύξηση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και αναμόρφωση του μισθολογίου τους από 1/1/2024.
  • Σταδιακή μείωση 20% του τέλους επιτηδεύματος το 2025, 30% το 2026 και κατάργηση έως το τέλος της τετραετίας το 2027, με ταυτόχρονη αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης.
  • Αύξηση από 1/1/2024 του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά.

Παράλληλα, ο νέος τσάρος της οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης θα πρέπει να καταθέσει το φορολογικό νομοσχέδιο που θα συζητηθεί και ψηφιστεί εντός του Ιουλίου και τη ρύθμιση για την επιστροφή ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο.

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Ο μπλε φάκελος του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, εκτός από τα εξοπλιστικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, εμπεριέχει το φιλόδοξο σχέδιο για την ποιοτική αναβάθμιση της στρατιωτικής θητείας, την καταπολέμηση της διαφθοράς στις Ένοπλες Δυνάμεις, το πρόγραμμα ενίσχυσης της συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων και της αποτελεσματικότητας τους στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών (417 ΝΙΜΙΤΣ, 401 ΓΣΝΑ, κ.ά.). Έως το τέλος της χρονιάς πρέπει να έχει δημοσιευθεί η αναθεωρημένη Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική και να έχει εγκριθεί η συμμετοχή της χώρας μας στο Πρόγραμμα Εργασίας Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας.

Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Στις πρώτες προτεραιότητες του νέου υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα είναι η νομοθεσία για την απλούστευση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και εποπτείας των οικονομικών δραστηριοτήτων και της αγοράς προϊόντων, η ενθάρρυνση δημιουργίας και ανάπτυξης νέων, πράσινων και καινοτόμων Επιχειρηματικών Πάρκων, η υλοποίηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για Βιομηχανία και η ανάπτυξη λογισμικού για τη συντήρηση και την αναβάθμιση της λειτουργίας της πλατφόρμας «Elevate Greece».

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Η θέσπιση νέου ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη βιομηχανία, τον τουρισμό και την υδατοκαλλιέργεια θα αποτελέσουν τους πρώτους στόχους του υπουργού Ενέργειας, Θεόδωρου Σκυλακάκη. Ειδικό βάρος θα δοθεί και στην ολοκλήρωση συλλογής ερευνητικών δεδομένων και την έναρξη επεξεργασίας στοιχείων για πιθανή ανακάλυψη αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή Δυτικής και Νοτιοδυτικής Κρήτης και Ιωαννίνων, καθώς και η ολοκλήρωση μελετών και η τελική επενδυτική απόφαση για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου. Παράλληλα θα έχει ως αποστολή να ολοκληρώσει εντός του 2023 τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, με στόχο τη σταδιακή εξάλειψη των αδυναμιών και εμποδίων που σχετίζονται κυρίως με την αβεβαιότητα στη χωροθέτηση και τις καθυστερήσεις που αυτή επιφέρει στο σχεδιασμό, την αδειοδότηση και ανάπτυξη ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων.

Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

Στόχος είναι σε πρώτο χρόνο να τηρηθούν οι άμεσες δεσμεύσεις: σήμερα ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των υποψηφίων στις πανελλαδικές και στο τέλος Ιουλίου οι βάσεις. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast έχουν τυπωθεί τα βιβλία για τη νέα σχολική χρόνια και βρίσκονται καθ’ οδόν για τα σχολεία, προκειμένου την 1η Σεπτεμβρίου να είναι όλα έτοιμα, στη λογική της συνέχειας του κράτους.

Ο μπλε φάκελος που έχει στα χέρια του ο νέος υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκηςb περιλαμβάνει:

  • 36 έργα με μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα

Μεταξύ αυτών:

· Αναδιοργάνωση Διαδικασίας Κάλυψης Θέσεων Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών

· Εγγραφή στο Νηπιαγωγείο

  • Δημιουργία ψηφιακης κουλτούρας μάθησης

(επιμόρφωση του εκπαιδευτικού προσωπικού – νέες δεξιότητες σε ψηφιακά μέσα και τεχνολογίες)

  • Επανασχεδιασμός της πλατφόρμας MySchool
  • Δικτυακή αναβάθμιση των σχολείων με σταδιακές επεμβάσεις
  • Δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για τους γονείς και κηδεμόνες (e- parents).

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Στη δεύτερη τετραετία, με τον προερχόμενο από το χώρο της αυτοδιοίκησης Δημήτρη Παπαστεργίου στο τιμόνι του υπουργείου, οι πρώτες προτεραιότητες είναι η ένταξη στο gov.gr εκατό νέων ψηφιακών υπηρεσιών, η αναμόρφωση του δημοσιονομικού συστήματος της χώρας με στόχο την αύξηση της απόδοσης και της αποτελεσματικότητάς του, ο εκσυγχρονισμός του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της γενικής γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και η μελέτη βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών από τα ΚΕΠ.

www.newsbeast.gr