Εκλογές 2023 Απλή αναλογική: Πώς θα γίνει η κατανομή των εδρών στη νέα Βουλή

Πώς θα μοιραστούν οι έδρες με βάση την απλή αναλογική με το όριο του 3% που θα ισχύσει στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Τι θα αλλάξει σε περίπτωση που χρειαστεούν επανα- ληπτικές εκλογές. Για πρώτη φορά έπειτα από αρκετές εκλογικές διαδικασίες, οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το πρώτο κόμμα δεν θα λάβει το μπόνους εδρών που λάμβανε ενώ η κατανομή των εδρών θα γίνει βάσει του ποσοστού που έχουν λάβει τα κόμματα. Ο εκλογικός νόμος 4406/2016 που ψηφίστηκε από την κυ- βέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016, θα ισχύσει μόνο για τις εκλογές της 21ης Μαΐου καθώς σε περίπτωση αδυναμίας σχηματι- σμού κυβέρνησης και προσφυγής εκ νέου στις κάλπες, τότε οι επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποι- ηθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και ευ- νοεί το πρώτο κόμμα. Απλή αναλογική: Πώς μοιράζονται οι έδρες Για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή, ακόμη και με την απλή αναλογική, θα πρέπει να πιάσει τον «στόχο» του 3%. Όσα κόμματα δηλαδή έχουν ποσοστό κάτω από το συγκεκριμένο όριο, μένουν εκτός. Οπως αναφέρει ο νόμος, για τον καθο- ρισμό των εδρών που δικαιούται κάθε εκλογικός σχηματι- σμός, το σύνολο των ψήφων που συγκέντρωσε στην Επικράτεια πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό 300. Από αυτό καθορίζονται οι έδρες και στη συνέχεια, οι αδιάθετες λόγω της στρογγυλοποίησης, πηγαίνουν στους συνδυασμούς με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα.

«Αν το άθροισμα των ως άνω ακέ- ραιων μερών των πηλίκων υπολείπεται του αριθμού 300, τότε παραχωρείται, κατά σειρά, ανά μία έδρα και ως τη συμ- πλήρωση αυτού του αριθμού στους σχηματισμούς, των οποίων τα πηλίκα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα δεκαδικά υπό- λοιπα» σημειώνεται στον νόμο. Με το σύστημα της απλής αναλογικής, προκειμένου να υπάρξει πλειοψηφία 151 εδρών απαιτείται εκλογικό ποσοστό κοντά στο 50% για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ανάλογα με τη μη αντιπροσωπευόμενη ψήφο (ανάλογα το ποσοστό των κομμάτων που έμειναν εκτός Βουλής).

Οπως είχε αναλύσει πρόσφατα στην ΕΡΤ ο σύμβουλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας, Ευτύχης Βαρδουλάκης «Κυ- βέρνηση θα μπορεί να σχηματιστεί εάν τα κόμματα τα οποία την απαρτίζουν έχουν ένα ποσοστό το οποίο ξεκινάει από 45% αν το 10% περίπου μείνει εκτός Βουλής. Και μπορεί να φτάσει μέχρι το 47%-48% εάν είναι μικρότερο το ποσοστό που θα μείνει εκτός Βουλής». Πώς θα γίνουν οι επαναληπτικές εκλογές 2023 Αν δεν υπάρξει σχηματισμός κυβέρνησης έπειτα από τις εκλογές της 21η Μαΐου, τότε θα οδηγηθούμε σε επαναλη- πτική διαδικασία, πιθανότατα στις αρχές Ιουλίου. Εκεί θα ισχύσει ο νόμος της ΝΔ του 2020. Σύμφωνα με αυτόν αν το πρώτο κόμμα λάβει ποσοστό έως 25%, τότε θα λάβει μπό- νους 20 εδρών.

Οι υπόλοιπες 280 έδρες θα κατανεμηθούν αναλογικά. Για κάθε επιπλέον 0,5%, το πρώτο κόμμα θα παίρ- νει μπόνους μία έδρα. Το μέγιστο μπόνους των 50 εδρών στις δεύτερες εκλογές του 2023 θα επιτευχθεί μόνο αν λάβει το 40% των έγκυρων ψήφων.